Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nechcela byť prostitútka, väznili ju päť mesiacov na záchode

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

KÁBUL - Afganská polícia v utorok informovala o vyslobodení mladého dievčaťa, ktoré členovia manželovej rodiny vyše päť mesiacov týrali a väznili na záchode, keďže údajne odmietala splniť ich požiadavku, aby sa stala prostitútkou.

Pätnásťročnú Sahar Gul našli v pondelok večer v dome jej manžela na území severovýchodnej provincie Baghlán, kde po nej začali pátrať na základe oznámenia rodičov, ktorí sa s dcérou nevedeli skontaktovať. Ako uviedol pre tlačovú agentúru AFP okresný policajný náčelník Fazel Rahman, obeť niesla stopy po bití, mala postŕhané nechty na prstoch a zlomenú ruku. V súvislosti s prípadom zatkli tri ženy vrátane svokry dievčaťa, manželovi sa však podľa Rahmana podarilo utiecť. Riaditeľ miestnej nemocnice uviedol, že Sahar Gul hospitalizovali v hlbokom šoku.

Napriek dlhodobým snahám o nápravu sú afganské ženy stále bežným terčom násilia, čo dokazuje aj štatistika Afganskej nezávislej ľudskoprávnej komisie, ktorá v len druhom kvartáli roka 2011 zaznamenala 1026 takýchto prípadov. Za celý rok 2010 ich pritom bolo zhruba 2700. Medzinárodná skupina Oxfam vo svojej októbrovej správe uvádza, že niektorú z foriem fyzického, sexuálneho a psychologického násilia alebo nútenie k sobášu zažilo až 87 percent afganských žien.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu