Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Extrémne ochorenie: Chlapček zomiera 20-krát za noc!

Sanchia dúfa, že Benn z apnoe vyrastie
Sanchia dúfa, že Benn z apnoe vyrastie (Zdroj: Worldwide Features)

LONDÝN - Ročný chlapček, ktorý sa narodil predčasne a ktorému lekári nedávali nádej na prežitie, prestáva niekoľkokrát za noc dýchať. Jeho matka Sanchia Norrisová (41) z britského Cambridgeshire ho musí budiť, aby nezomrel.

Pre väčšinu matiek je šteklenie bábätka milá zábava. Pre Sanchiu je to spôsob, ako synčekovi zachrániť život. Malý Benn totiž trpí spánkovou apnoe, ktorá spôsobuje, že aj dvadsaťkrát za noc prestane dýchať a jeho matka ho musí šteklením prebudiť.

Apnoe je u extrémne predčasne narodených detí pomerne častá a vyskytuje sa v prípade nedostatočne vyvinutého nervového systému. Benn prišiel na svet po 24-týždňovom tehotenstve a vážil len 800 gramov.

Alarm pri Bennovej postieľke každú noc niekoľkokrát zobudí Sanchiu, ktorá zachraňuje syna pred zadusením. "Jednu noc prestal dýchať 23-krát. Vždy ho musím šteklením zase naštartovať. Najčastejšie ho šteklím na chodidlách, pod bradou alebo na brušku," dodala Sanchia.

Dobrou správou je, že väčšina nedonosených detí s apnoe z nej skôr či neskôr vyrastie. Benn by tak časom mohol spinkať rovnako ako ostatné deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu