Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tymošenkovej manžel: K exilu ma donútil Janukovyč!

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč

KYJEV - Manžel väznenej ukrajinskej expremiérky tvrdí, že musel utiecť do exilu v Českej republike pod "enormným tlakom" perzekúcie zo strany prezidenta Viktora Janukovyča. Expremiérka podľa informácií svojich stúpencov upadla vo väzení do bezvedomia a prebrala sa až po vyše dvoch hodinách.

"Nedokázali zlomiť Juliu pomocou zastrašovania, súdov, väznenia či mučenia. Uchýlili sa preto k ešte špinavším metódam: začali prenasledovať mňa a ďalších členov jej rodiny," uviedol vo vyhlásení 51-ročný Olexandr Tymošenko.

Tymošenko dostal 6. januára azyl v ČR, o jeho udelenie požiadal už koncom minulého roka. Podľa vlastných slov svojím odchodom z Ukrajiny pripravil prezidenta Janukovyča o jednu z možností vytvárania tlaku na domácu opozíciu.    

Zdravotný stav 51-ročnej političky sa vo väzení v posledných mesiacoch prudko zhoršil. Pre silné bolesti chrbta bola údajne načas pripútaná na lôžko. Ukrajinské úrady označujú Tymošenkovej stav za uspokojivý.

Opozičná líderka si odpykáva sedemročný väzenský trest vo východoukrajinskom meste Charkov, kde údajne minulý týždeň stratila vedomie.

"Tymošenková 6. januára náhle odpadla po tom, ako užila liek proti nachladnutiu, ktorý jej podali pracovníci väznice. V bezvedomí bola viac ako dve hodiny," uviedol v utorok Olexander Turčinov, podpredseda Tymošenkovej strany Baťkivščyna.

Tymošenkovú vlani v októbri odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí. Verdikt označili za politický motivovaný USA aj EÚ. Ukrajinská prokuratúra obvinila expremiérku aj z ďalších trestných činov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu