Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výrobcov chybných prsných implantátov varovali už v roku 2000!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/CARACAS - Americký úrad pre kontrolu potravín a liečív (FDA) varoval francúzskeho výrobcu prsných implantátov Poly Implant Prothese (PIP) pred ich možnou škodlivosťou už v roku 2000.

Podľa listu, o ktorom dnes informovala agentúra AFP, upozornil FDA francúzskeho výrobcu, že implantáty plnené fyziologickým roztokom sú "riedené". Táto skutočnosť podľa listu zaslaného PIP v júni 2000, "môže naznačovať vážne skryté problémy vo výrobe vašej firmy a v systémoch zabezpečenia kvality".

Podozrenie FDA potvrdil tento rok: firma skrachovala a čelí vyšetrovaniu potom, čo sa prevalilo, že do prsných implantátov namiesto lekársky overeného materiálu používala silikón určený pre priemyselné využitie v snahe ušetriť náklady bez ohľadu na zdravotné riziká. Problémové implantáty hrozia presakovaním či praskaním a francúzske úrady už odporučili ženám, aby si výrobky PIP nechali preventívne odstrániť.

Implantáty PIP si podľa dostupných údajov nechali voperovať desiatky tisíc žien vo viac ako 65 krajinách sveta, predovšetkým v Južnej Amerike a v západnej Európe.

Venezuela dnes ponúkla všetkým ženám s francúzskymi implantátmi bezplatnú operáciu pre ich odstránenie. Zákrok by im bol vykonaný v chirurgických zariadeniach, kde im boli implantáty voperované, spresnilo ministerstvo zdravotníctva. Zdôraznilo však, že potenciálne nebezpečné implantáty budú ženám zdarma odstránené, ale už nie nahradené.

"Tým pacientkám hrozí nebezpečenstvo," uviedla ministerka Eugenia Saderová. Podľa nej však nemusia kvôli tomu chodiť na pohotovosť, stačí zájsť do príslušnej nemocnice.

Vo Venezuele podstúpi zväčšenie poprsia každý rok 35.000 až 40.000 žien. Obľubu úpravy poprsia ale kritizoval dokonca aj prezident Hugo Chávez. Vraj by sa ženy nemali stávať predmetom obchodu kvôli predstave, že veľké poprsie je atraktívne.

Predaj implantátov PIP bol vo Venezuele zastavený už vlani v apríli. Počas minulého roka boli poškodené implantáty PIP odstránené viac ako desiatim Venezuelkám. V niektorých prípadoch ženy ani nezaznamenali žiadny problém, ten sa objavil až po vyhotovení snímok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu