Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nad smrťou Kim Čong-ila smútili aj straky a medvede

Pohreb Kim Čong-ila
Pohreb Kim Čong-ila (Zdroj: SITA)

SOUL - Nad decembrovým úmrtím severokórejského vodcu Kim Čong-ila smútili podľa tamojších štátnych médií aj straky a medvede.

Kimovu smrť oficiálne zverejnili 19. decembra, údajne však zomrel už o dva dni skôr počas cesty vlakom. Vo funkcii ho nahradil najmladší syn Kim Čong-un, v poradí tretí člen rodinnej dynastie, vládnucej v izolovanej komunistickej krajine.

 "Okolo 17.30 h 19. decembra 2011 sa náhle objavili stovky strák a krúžili okolo sochy (zakladateľa KĽDR) Kim Ir-sena v areáli školy Čchangdok. Škriekali pritom, ako keby mu chceli oznámil tú smutnú zvesť," uvádza sa v dnešnej správe severokórejskej tlačovej agentúry KCNA.

Minulý týždeň agentúra priniesla správu o inom mimoriadnom úkaze v podobe plačúcich medveďov, ktoré zvyčajne krutú zimu na Kórejskom polostrove prespia. Svedkovia vraj videli medvediu matku s mláďatami, ako kráčali po ceste a "žalostne plakali".

Okolo vodcov KĽDR sa tradične vytvára silný kult osobnosti, často spájaný s ich údajnými výnimočnými schopnosťami či rôznymi nadprirodzenými úkazmi.  

Severokórejské médiá už začali s budovaním kultu nového vodcu Kim Čong-una, na oficiálnych portrétoch spodobovaného takmer ako dvojníka jeho starého otca Kim Ir-sena. Mladého Kima pritom označujú za "génia géniov" vo vojenských otázkach, hoci nie je známe, že by mal v tejto oblasti akékoľvek skúsenosti, uviedla agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu