Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Tibete postavia najvyššie položené letisko na svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Tibetské mesto Na-čchü dostane letisko, ktoré bude najvyššie položeným na svete. Čínske médiá dnes informujú, že ho začnú budovať na budúci rok vo výške 4436 metrov. Bude sa nachádzať asi o 100 metrov vyššie než letisko Čcham-du, ktoré v tejto časti krajiny drží teraz svetový polohový rekord.

Letisko bude už šiestym v Tibete. Z nich sa však dve využívajú len obmedzene, lebo sa nachádzajú na miestach, ktoré dlhé mesiace sužujú metelice.
      
Čína realizuje nákladný viacmiliardový program budovania letísk najmä v odľahlých častiach krajiny. V súlade s ním sa modernizujú staré letiská a budujú nové. Mali by prispieť k hospodárskemu rozvoju doteraz izolovaných oblastí.
      
Tibet, ktorého sa Číňania zmocnili pred 60 rokmi a vládnu mu železnou rukou, dostane aj cesty a železnicu. Dopravná infraštruktúra má zlepšiť jeho spojenie so svetom, viesť k jeho rozvoju a rastu životnej úrovne Tibeťanov. Tibetskí aktivisti však tvrdia, že nové spojenia regiónu so svetom povedú k čínskej migrácii a oslabovaniu tibetskej budhistickej kultúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu