Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajná polícia mala uniesť a zneuctiť nahé Ukrajinky!

Dievčatá z Femen-u protestovali aj v Moskve proti výsledkom ruských parlamentných volieb
Dievčatá z Femen-u protestovali aj v Moskve proti výsledkom ruských parlamentných volieb (Zdroj: SITA)

MINSK - Minský súd včera v zrýchlenom konaní odsúdil zadržaných účastníkov utorkových protestov, ktorí v centre bieloruského hlavného mesta pri príležitosti prvého výročia minuloročných masových demonštrácií požadovali slobodu pre politických väzňov. Podľa bieloruského vysielania rozhlasovej stanice Rádio Sloboda bolo zhruba štyridsať zadržaných odsúdených k trom až desaťdenným trestom väzenia.

Demonštranti si na centrálnom minskom námestí chceli pripomenúť minuloročný brutálny zásah polície proti mnohotisícovej demonštrácii, ktorej účastníci protestovali proti údajne zmanipulovaným prezidentským voľbám. Stovky ľudí vtedy zadržali a niekoľko desiatok organizátorov akcie bolo odsúdených až k šesťročným trestom väzenia.

Včerajšie pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami, do súdnej siene nemali prístup novinári ani príbuzní. Súd kládol zadržaným za vinu účasť v nepovolenom zhromaždení, výtržníctvo a útok na verejného činiteľa. Podľa súdneho protokolu je väčšina odsúdených bez stáleho pracovného pomeru.

Medzinárodná dohru mala aj škandalózna akcia známeho ukrajinského hnutia Femen, ktorého poloobnažené aktivistky v utorok protestovali proti represívnemu režimu prezidenta Alexandra Lukašenka pred hlavnou centrálou tajnej polície KGB v Minsku. Štvorčlenná výprava bojovných dievčat svoj happening absolvovala spočiatku bez väčšej ujmy, po jej skončení však aktivistky bez stopy zmizli.

Informácie mali pôvodne médiá len o kameramanke skupiny, austrálskej novinárke Kitty Greenovej. Tú v utorok minská polícia zadržala a zabavila jej kameru a fotoaparát. Po dôraznej intervencii austrálskeho veľvyslanectva bola Greenová prepustená z väzby a vyhostená. Teraz sa nachádza v metropole susednej Litvy Vilniuse.

Včera popoludní sa ozvala aj skupina ostatných dievčat, ktoré údajne v pondelok večer pred odchodom z minskej stanice do Kyjeva napadla skupina agentov bieloruskej KGB. Dievčatá boli so zaviazanými očami vyvezené do lesa na juhu Bieloruska, kde ich policajti ohrozovali nožom, vyzliekli, ostrihali, poliali benzínom a vyhrážali sa im upálením. Únoscovia nakoniec nechali v noci nahé aktivistky bez dokumentov v lese neďaleko bielorusko-ukrajinských hraníc. Tam vyčakali na príchod pracovníkov ukrajinského veľvyslanectva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu