Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nebohý vodca KĽDR dokázal zázraky: Chuck Norris je pri ňom chudák!

Kim Čong-il
Kim Čong-il

PRAHA - Severokórejský vodca Kim Čong-il, ktorý zomrel počas víkendu, bol skutočne zázračný človek. Za legendy, ktorými sa rád obklopoval, by sa nemusel hanbiť ani všemocný Chuck Norris. Za všetko hovorí skutočnosť, že zosnulý diktátor údajne dokázal počasie ovládať náladou. A to nie je všetko, britský denník Daily Telegraph spísal 20 najkurióznejších faktov.

1. Podľa jeho biografie sa prvýkrát dotkol golfovej palice v roku 1994, na jedinom golfovom ihrisku, ktoré sa v KĽDR nachádza. Skóre mal vraj "celkom slušné". Celkom 11 jamiek vraj trafil prvou ranou. Spokojný so svojím výkonom obratom oznámil, že sa rozhodol s týmto športom skončiť.

2. Kim Čong-il bol veľký filmový nadšenec. Podľa všetkého disponoval kolekciou asi 20 000 videokaziet.

3. Ak mal Kim spomenúť svoje najobľúbenejšie filmové snímky, hovoril o filmoch Rambo, Godzilla alebo Piatok trinásteho.

4. Kim bol veľmi malý, meral len 157 centimetrov. Do topánok si dával vložky, aby vyzeral vyšší. Rovnako tak sa snažil mať vzdušný a vyšší účes, aby pôsobil o niekoľko centimetrov vyššie.

5. Bol podozrivý zo zabitia svojho mladšieho brata Kima Shu-ra, keď mal päť rokov. Jeho mladší brat sa utopil v rodinnom bazéniku. Toto tvrdenie nebolo nikdy dokázané.

6. Podľa jeho oficiálnych životopiscov bolo jeho narodenie v horách Baekdu predpovedané lastovičkou a predznamenané dvojitou dúhou a novými hviezdami na nebi.

7. Jeho biografia síce tvrdí, že sa narodil vo vojenskom tábore v horách Baekdu 16. februára 1942. Podľa sovietskych záznamov sa ale narodil o rok skôr v ruskej dedinke Viatskoe, kde bývali jeho rodičia v exile počas japonskej okupácie jeho krajiny.

8. Kim bol vo svojej krajine známy pod asi 50 menami a označeniami. Nechýbali medzi nimi mená ako Drahý veliteľ, Vrchný veliteľ, Náš otec, Generál či Generalissimo.

9. Kim mal osem, keď jeho matka zomrela pri pôrode. Aspoň teda podľa oficiálnej biografie. Pomerne často zaznieva názor, že v skutočnosti zomrela na následky strelných zranení.

10. Očakávalo sa, že jeho nástupcom bude najstarší syn Kim Jong-nam. Ten však upadol do nemilosti roku 2001, kedy bol zatknutý v Japonsku. Snažil sa vycestovať na falošný pas do Disneylandu.

11. Diktátor cestoval na štátnické návštevy súkromným vlakom. Toto rozhodnutie je pravdepodobne spojené s jeho fóbiou z lietania. Ten istý chorobný strach sužoval aj jeho otca.

12. Kim Čong-il dostal roku 1975 čestný titul "Hrdina demokratického ľudu Kórejskej republiky". Po siedmich rokoch mu bol udelený znovu, len tak pre istotu.

13. Pretože bol jeho otec Kim Ir-sen označený po svojej smrti v roku 1994 ako Večný prezident, Kim sa oficiálne nikdy nestal prezidentom KĽDR. To si vynahradzoval používaním mnohých iných titulov.

14. Počas troch rokov, ktoré strávil na univerzite, napísal viac ako 1500 kníh. Tvrdí to jeho životopis.

15. Kim vraj zložil šesť opier a stojí aj za tvorbou niekoľkých muzikálov.

16. "Milovaný veliteľ" po KĽDR rozšíril mýtus, že vie ovládať počasie svoju náladou.

17. Kim mal špeciálne pracovníčky, ktoré skúmali každé zrnko ryže, či spĺňa štandardy čo do dĺžky, váhy a farby.

18. Prinútil barmanky v reštauráciách turistami hojne navštevovaného Pchjongjangu, aby podstúpili plastické operácie. Dôvodom bolo vraj to, aby vyzerali viac "západne".

19. Ak niečo Kim Čong-il miloval, tak to bol luxusný koňak. Ročne vraj vypil archívne koňaky v celkovej hodnote asi 550-tisíc eur. V KĽDR je priemerný ročný príjem v prepočte asi 670 eur.

20. Kim si potrpel aj na luxusný importovaný tovar. Miloval vraj čínskych delfínov, francúzskych pudlov, ale rovnako tak aj africké afrodiziaká. Čo sa týka gastronómie, obľúbil si vraj homáre, oslie mäso a drahé francúzske vína.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu