Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Po smrti Kim Čong-ila zavládol strach z vojny!

O smrti severokórejského vodcu informujú všetky médiá
O smrti severokórejského vodcu informujú všetky médiá (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/SOUL - Neistota spôsobená smrťou severokórejského vodcu Kim Čong-ila dnes vyvolala rýchlu reakciu ako u regionálnych susedov, tak u ďalších krajín. Správy uvádzajú, že juhokórejská armáda bola uvedená do stavu pohotovosti, aj keď pri hraniciach nie sú žiadne známky vojenské aktivity, napísal spravodajský server BBC News. Západné krajiny prejavujú opatrný optimizmus.

V Japonsku premiér Jošihiko Noda vytvoril krízový tím, zatiaľ čo vo Washingtone oznámil hovorca Bieleho domu, že Spojené štáty sú v tesnom kontakte s Južnou Kóreou i Japonskom. Británia a Nemecko vyjadrili nádej, že Kimova smrť by sa mohla stať pre KĽDR obratom a že nový systém by mohol začať spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom, Francúzsko dúfa v lepšiu budúcnosť pre severokórejský ľud. EÚ vyhlásila, že bude sledovať pozorne situáciu v KĽDR a analyzovať možné dopady úmrtia severokórejského vodcu.

Hovorca japonskej vlády Osamu Fudžimura uviedol, že Japonsko bude v snahe získať ďalšie informácie tesne spolupracovať so Spojenými štátmi, Južnou Kóreou a Čínou. Ministri však podľa neho zatiaľ nedospeli k záveru, či je potrebné zvýšiť pohotovosť japonskej armády. Môže sa tak podľa neho stať na ďalších rokovaniach kabinetu.

Burzy v Ázii v reakcii na neistú budúcnosť KĽDR poklesli; situáciu komplikuje skutočnosť, že Severná Kórea v posledných rokoch vyvíjala kontroverzný jadrový program.

V juhokórejskom hlavnom meste Soule nariadil prezident I Mjong-bak všetkým vládnym činiteľom prejsť do "núdzového režimu", čo im bráni vziať si voľno či odcestovať. Do prezidentského paláca zvolal podľa oficiálnych činiteľov zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady.

USA sa na túto udalosť pripravovali celé roky, ale odpovedí majú len málo, dodali BBC News. Všetko, čo môžu robiť, je byť v pohotovosti pre všetky možnosti, vrátane tej, že menovaný nástupca KĽDR sa pokúsi upevniť moc prevedením raketového alebo jadrového testu či vojenským útokom obmedzeného rozsahu.

Preto Biely dom vydal vyhlásenie, v ktorom zopakoval svoj záväzok voči stabilite Kórejského polostrova a slobode a bezpečnosti všetkých svojich spojencov. Hovorca Bieleho domu Jay Carney v opatrne formulovanom vyhlásení uviedol, že USA "pozorne sledujú" správy zo Severnej Kórey.

Britský minister zahraničia William Hague dnes vyjadril nádej, že "nový (severokórejský) režim uzná, že zapojenie sa do medzinárodného spoločenstva ponúka väčšie šance zlepšiť podmienky života severokórejského ľudu".

Francúzsko slovami šéfa diplomacie Alaina Juppého dúfa, že severokórejský ľud jedného dňa opäť dospeje k slobode. "Smrť človeka nie je nikdy radostná, ale utrpenie ľudí ma roztrpčuje, to je teraz dôležité," vyhlásil Juppé a dodal, že Francúzsko bude veľmi pozorné ohľadne nástupníctva po zosnulom vodcovi.

"Dohľad a bezpečnosť v pohraničných oblastiach boli posilnené," povedal agentúre AFP hovorca juhokórejského ministerstva obrany. "Pozorne sledujeme akékoľvek presuny severokórejskej armády. V Južnej Kórei sú v pohotovosti všetci velitelia a Južná Kórea a USA posilňujú výmenu vojenských špionážnych informácií. Žiadne pohyby severokórejskej armády zatiaľ neboli zaznamenané."

Analytici si myslia, že smrť Kim Čong-ila predstavuje bezprostrednú a vážnu zahranično-politickú krízu pre Washington a jeho spojencov s ohľadom na nevypočítateľnosť KĽDR vybavenú jadrovými zbraňami.

Južná Kórea a Severná Kórea sa od vojny z rokov 1950-1953 formálne stále nachádzajú vo vojnovom stave, pretože doteraz nepodpísali mierovú zmluvu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu