Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kto vládne v KĽDR? Syn Kim Čong-un je možno iba bábka!

Kim Čong-un a Čang Son-tek
Kim Čong-un a Čang Son-tek (Zdroj: New China News Agency/chosun.com)

PCHJONGJANG - Zatiaľ čo v uliciach severkórejskej metropoly plačú ľudia a pracujúci prisahajú vernosť synovi zosnulého vodcu Kim Čong-unovi (27), zahraniční pozorovatelia sa obávajú ďalšieho možného vývoja v krajine s jadrovým arzenálom. Kim Čong-il († 69) totiž podľa nich nestihol oficiálne odovzdať všetky právomoci svojmu politicky neskúsenému synovi a panujú obavy, že prepukne boj o moc medzi členmi Kimovej rodiny i generalitou.

Analytici tvrdia, že Kim Čong-un, ktorý v januári oslávi 28. narodeniny, je ešte príliš mladý a neostrieľaný, aby mohol sám viesť celý národ. Hoci má "Veľký nástupca", ako ho médiá volajú, hodnosť generála, skutočným vladárom v pozadí je údajne švagor nebohého vodcu Čang Son-tchek (65).

Podľa expertov dlhé roky pôsobil ako Kim Čong-ilova pravá ruka a bol súčasťou jeho vnútorného okruhu poradcov. Po mŕtvici, ktorá diktátora postihla v roku 2008, zároveň pôsobil ako učiteľ Kim Čong-una a správca.

Son-tchekove prvé stretnutie s dynastiou Kimovcov neprebehlo práve v najpokojnejšom duchu. V roku 1972 si vzal dikátorovu mladšiu sestru Kim Kjong-hi, čo sa stretlo s nevôľou rodiny. Napriek tomu sa stal podpredsedom Komisie národnej obrany, a teda druhým najmocnejším mužom v KĽDR.

V rokoch 2003-2006 sa však švagor Kim Čong-ilovi znepáčil, pretože si vraj uzurpoval priveľa moci, a tak musel na čas zmiznúť z verejného života. O rok neskôr bol už však opäť na výslní.

Napriek týmto tvrdeniam je to stále Kim Čong-un, ktorý viedol procesie vysokých štátnych predstaviteľov k telu zosnulého vodcu, ktorá spočíva v sklenenej rakve. Rovnako prijal významné osobnosti, vrátane zahraničných vyslancov, ktoré prišli vyjadriť sústrasť. To všetko podľa analytikov svedčí o posilnení Kim Čong-unovho obrazu ako najvyššieho politického činiteľa KĽDR.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu