Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Holandský arcibiskup sa ospravedlnil desaťtisícom obetí zneužívania

Wim Eijk
Wim Eijk

ULTRECHT/HAAG - Holandský arcibiskup Wim Eijk sa dnes ospravedlnil desaťtisícom obetí, ktoré ako deti zneužili kňazi, mnísi a pracovníci katolíckych inštitúcií. Početné prípady zneužívania z rokov 1945-1981 odhalila nezávislá komisia.

"V mene holandskej katolíckej cirkvi vyjadrujem moje najhlbšie ospravedlnenie. Napĺňa nás to smútkom a hanbou," vyhlásil utrechtský arcibiskup Eijk v reakcii na dnes zverejnenú správu komisie. Súčasne prisľúbil, že cirkev vyplatí obetiam odškodné od 5000 do 100.000 eur, v závislosti od závažnosti prípadov zneužívania. Jednotlivé prípady by mala postupne urovnať špeciálna cirkevná komisia.

Ospravedlnenie prostredníctvom otvoreného listu obetiam ponúkla aj holandská konferencia náboženských rádov. "Chyby", ktorých sa cirkev dopustila, sa podľa nej už nebudú opakovať. Nezávislá komisia uviedla, že dostala približne 1800 správ o zneužívaní detí na katolíckych školách, seminároch či v sirotincoch. Na základe prieskumu s viac ako 34.000 ľuďmi komisia okrem toho odhadla, že nejakej forme zneužívania bolo vystavené jedno z desiatich holandských detí.

"Niekoľko desaťtisíc neplnoletých zažilo ľahšie, vážnejšie aj veľmi závažné formy neprimeraného sexuálneho správania," uviedla komisia. Zneužitia detí sa v rokoch 1945-1981 dopustilo minimálne 800 rímskokatolíckych kňazov alebo mníchov, z ktorých asi 105 je stále nažive. Cirkevní predstavitelia "nedokázali adekvátne reagovať na zneužívanie ani pomôcť obetiam," píše sa v správe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu