Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Putin zverejnil konšpiráciu: Kaddáfího nezabili povstalci, ale armáda USA!

Po Kaddáfího zabití zverejnili zábery s guľkou v hlave
Po Kaddáfího zabití zverejnili zábery s guľkou v hlave (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruský premiér Vladimir Putin obvinil Spojené štáty, že do októbrovej operácie k chyteniu zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího zapojili svoje špeciálne jednotky. Vyhlásil to pri každoročnom vystúpení v ruskej televízii, kde odpovedá na otázky. Pentagon označil Putinovo vyhlásenie za smiešne.

Podľa hovorcu amerického ministra obrany Leona Panetta je úmrtie Kaddáfího veľmi dobre verejne zdokumentované. "Je jasné, za akých okolností sa všetko odohralo a kto je za jeho smrť zodpovedný," vyhlásil hovorca John Kirby, ktorý sprevádza Panetta v Iraku, kde končí misia amerických jednotiek. "Nemali sme na líbyjskom území žiadnych amerických vojakov. Všetky operácie prebiehali buď zo vzduchu, alebo z mora," dodal Kirby PEDL agentúry AFP.

Putin ale tvrdí opak. "Lietadlá, menovite americké, zaútočili na kolónu (Kaddáfího vozidiel). Potom vysielačkami prostredníctvom špeciálnych síl, ktoré tam nemali čo robiť, privolali samozvanú líbyjskú opozíciu a jej bojovníkov, ktorí ho zabili bez súdu a vyšetrovania," vyhlásil.

Rusko od začiatku kritizovalo operáciu Severoatlantickej aliancie, ktorá podporovala od marca líbyjských povstalcov v boji proti Kaddáfího režimu a Putin ju označoval za krížovú výpravu.

Podľa Moskvy totiž bombardovanie cieľov v Líbyi nezodpovedalo rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vytvorila nad územím Líbye bezletovú zónu a zakazovala akúkoľvek prítomnosť cudzích vojsk na líbyjskom území.

Kaddáfí bol chytený a zabitý 20. októbra potom, čo sa presúval zo svojho rodného mesta Syrta, kde sa ukrýval pred povstalcami, sprevádzaný kolónou vozidiel so svojimi stúpencami. Vozidlá bombardovali lietadlá NATO a aliancia následne uviedla, že nemala správy o tom, že by sa v jednom z vozidiel nachádzal práve Kaddáfí.

Krátko po smrti Kaddáfího už ruský minister zahraničia Sergej Lavrov spochybnil legálnosť útoku, ktorý konvoj vozidiel zasiahol.

Putin sa o Kaddáfího smrti zmienil v odpovedi na slová amerického senátora Johna McCaina, ktorý skon líbyjského vodcu označil za výstrahu "všetkým diktátorom sveta, predovšetkým Putinovi".

Podľa Putina nebola vyhrážka adresovaná jemu osobne, ale celému Rusku, vraj "aby neprekážalo na zemeguli" svojou nezávislou politikou a jadrovými zbraňami, ktorých sa Západ stále obáva. Záverom pripomenul, že McCain trpel ako vojnový zajatec vo Vietname, "a za takýchto okolností sa ktokoľvek, nielen McCain, zblázni", dodal za smiechu publika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu