Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Americký tínedžer utiekol filipínskym únoscom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MANILA - Štrnásťročný americký chlapec utiekol na juhu Filipín moslimským militantom, ktorí ho pred piatimi mesiacmi uniesli spolu s matkou a bratrancom. Po dvoch dňoch putovania v džungli bez topánok ho našli miestni dedinčania, informovali dnes filipínske úrady.

Kevin Lunsmann vypovedal, že únoscom utiekol v piatok, keď unikali pred armádnou operáciou v provincii Basilan. Svojim štyrom ozbrojeným strážcom povedal, že sa chce okúpať v potoku, a následne sa dal na útek, informovala polícia. Tínedžer schádzal po prúde rieky z hôr, pokým ho v sobotu večer nenašli dedinčania. Vyčerpaný, hladný a stále otrasený začal utekať aj pred nimi, pokým ho nepresvedčili, že sú priatelia, uviedol policajný predstaviteľ pre tlačovú agentúru Associated Press. Chlapec bol v poriadku, mal však modriny na rukách a nohách.

Prvé správy v sobotu hovorili o tom, že Lunsmanna únoscovia prepustili. Chlapca už previezli letecky do filipínskej metropoly Manila, kde ho odovzdali americkým predstaviteľom. Podľa veľvyslanca USA by sa mal vrátiť k svojej rodine už čoskoro. Lunsmanna, jeho 50-ročnú matku filipínskeho pôvodu a filipínskeho bratranca uniesli predpokladaní militanti zo skupiny Abú Sajjáfa 12. júla, keď dovolenkovali s príbuznými na ostrove neďaleko mesta Zamboanga. Loďou ich previezli na ostrov Basilan a potom zavolali rodine do Virgínie a požadovali výkupné.

Chlapcovu matku prepustili pred dvoma mesiacmi a jeho bratrancovi sa podarilo utiecť v novembri. Podľa správ ich zadržiavali s cieľom získať výkupné, nie je však známe, či došlo k jeho vyplateniu. Skupina Abú Sajjáfa, spojená s al-Káidou, je obviňované z niektorých z najhorších teroristických útokov na Filipínach, ako aj únosov cudzincov pre výkupné. Začiatkom decembra podľa predpokladov uniesla 53-ročného Austrálčana, pričom naďalej zadržiava po jednom občanovi Indie, Malajzie a Japonska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu