Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jasličky vo Venezuele: Pri Ježiškovi aj Chávez!

Hugo Chávez Zobraziť galériu (2)
Hugo Chávez (Zdroj: reuters.com)

CARACAS - V Biblii sa novorodenému Ježiškovi klaňajú pastieri a mudrci. Vo Venezuele sa v jasličkách nachádza aj prezident Hugo Chávez, napísala to v piatok agentúra Reuters.

V scéne Narodenie Ježiša Krista vo venezuelskom hlavnom meste Caracas je stelesnený socialistický prezident, ktorý stojí pred tradičnou postieľkou z válova. Takéto jasličky však vyvolali pred Vianocami sporné reakcie v politicky rozdelenej Venezuele.
      
"So skutočnými jasličkami, s náboženstvom to nemá nič spoločné. Nepáči sa mi to," povedal okoloidúci a pri podrobnom prezeraní scény zaprskal od pobúrenia.
      
"Zámerom je pochváliť sa všetkými úspechmi revolúcie, pretože médiá mlčia o dobrých veciach, ktoré prezident Chávez urobil," vyhlásila zamestnankyňa ministerstva pre záležitosti žien, ktorá pomáhala jasličky postaviť.
      
Láskyplne vytvorená maketa stojí vo veľkej hale v centre Caracasu a v jej strede je tradičná kresťanská scéna. Zároveň však Narodenie Ježiša Krista spolitizováva, pretože je poctou niektorým Chávezovým úspechom počas jeho 13-ročnej vlády.
      
Jeho úspechy v infraštruktúre symbolizuje malá kabína lanovej dráhy, ktorý mieri k replike chudobnej, rozpadajúcej sa mestskej štvrte. Nechýbajú ani ďalšie Chávezove sociálne projekty, napríklad kliniky vo štvrtiach chudobných.
      
Uprostred maštale - pred Ježiškovou kolískou - stojí Chávez vedľa svojho hrdinu, juhoamerického bojovníka za nezávislosť z 18. storočia Simona Bolívara.
      
Na inom mieste je zasa fotografia Cháveza v náručí s dieťatkom.
      
"Tak ako kresťanstvo aj revolúcia je celá o láske," povedala ďalšia pracovníčka ministerstva pre záležitosti žien. "Niektorí ľudia sú očarení. Iným sa to nepáči. Ale toto je demokratická krajina. Názor každého človeka je vítaný," dodala.
      
Chávez už dlho vyznáva zmiešaninu životnej filozofie: oslavuje Marxa a Ježiša - niekedy naraz v tom istom prejave - a neustále sa odvoláva na posolstvo Bolívara.
      
Neďaleko jasličiek s Ježiškom, hneď za rohom v obchode v starom hoteli Hilton, ktorý Chávez pred niekoľkými rokmi znárodnil, prebieha predvianočný predaj bábik, tričiek, hrnčekov a ďalších suvenírov, ozdobených Chávezovou podobizňou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu