Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO z tréningu afganskej polície: Takto s nimi cvičia slovenskí vojaci!

Cestné míny predstavujú veľké nebezpečenstvo
Cestné míny predstavujú veľké nebezpečenstvo (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Slovenská jednotka ozbrojených síl pre špeciálne operácie je nasadená v Afganistane od septembra tohto roka a za cieľ má pomáhať pri výcviku afganskej polície, aby postupne mohla prebrať velenie nad územím. NATO na svojom kanáli nedávno zverejnilo ukážku z ich tréningu.

Veliteľ dvadsaťčlennej skupiny  špeciálneho určenia pri odchode do Afganistanu povedal, že po výcviku s americkou stranou sú vojaci pripravení plniť plné spektrum špeciálnych úloh. „A naučiť špeciálne afgánske jednotky plniť tieto úlohy za nás. Budeme s nimi chodiť von, budeme sa podieľať na ich činnosti. Takže je tam určitý rešpekt z práce, ako má každý pri svojej práci, musí tam byť aj určitá dávka strachu, ale myslím si, že sme schopní splniť tieto úlohy,“ dodal.

Odvtedy slovenskí vojaci vyškolili na predsunutej základni niekoľko desiatok príslušníkov provinčnej polície, ktorá by mala byť schopná samostatne plánovať, pripraviť aj vykonať špeciálnu operáciu. Odovzdávanie zodpovednosti za bezpečnosť krajiny do rúk Afgancov má byť ukončené stiahnutím vojakov NATO do konca roka 2014.

O tom, že afganská polícia sa musí dovtedy pripraviť na neľahké podmienky, svedčí aj pondelkový bombový útok v provincii Uruzgán, pri ktorom zahynuli štyri deti a jedna žena. Výbuch vozidla na ceste spôsobila trhacia nálož.

Slováci učia policajtov zneškodňovať nástražné výbušné systémy a veliteľov viesť strategické operácie

Vojacia cvičia afganskú políciu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu