Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odhalili megaškandál: Lobisti ovládajú vysokých politikov aj Google!

Britský premiér David Cameron
Britský premiér David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Britskí lobisti nemajú problém prinútiť premiéra Davida Camerona, aby v prospech ich klienta intervenoval do 24 hodín u predsedu čínskej vlády, alebo upraviť vyhľadávanie na internete tak, aby z popredných pozícií zmizli negatívne príspevky. Riaditelia jednej z najvplyvnejších lobistických firiem v Británii to priznali pred skrytou kamerou.

Dvojica reportérov sa vydávala za zástupcov skupiny britských a východoeurópskych investorov zaujímajúcich sa o export bavlnených textílií. Predstaviteľom popredných britských lobistických firiem tvrdila, že dostala od uzbeckej vlády za úlohu vylepšiť jej reputáciu vo Veľkej Británii s prísľubom, že je vláda otvorená reformám.

Dve firmy ponuku odmietli, niekoľko ďalších neodpovedalo, ale päť iných vrátane firmy Bell Pottinger, zareagovalo. Spomínaná firma odhadovala cenu žiadaných služieb na "niečo cez milión libier", podmienku reforiem v Uzbekistane však zdôraznila ako kľúčovú.

Reportéri hovorili počas dvoch stretnutí tento rok v lete s trojicou manažérov spoločnosti, z ktorých jeden je bývalý diplomat. Riaditelia im popísali svoje rozsiahle konexie a vychvaľovali sa, čo všetko v minulosti dokázali. Uviedli, že majú prístup k vládnucim liberálnym demokratom, ale pyšní sú najmä na svoje vzťahy s konzervatívcami. Pochválili sa kontaktmi s premiérom Davidom Cameronom, ktorého presvedčili, aby v prospech ich klienta do 24 hodín intervenoval u čínskeho premiéra.

"V piatok popoludní zazvonil telefón. Volal jeden z našich klientov, (dizajnér priemyselných výrobkov) James Dyson. 'Veľa našich výrobkov v Číne kopírujú,' sťažoval sa. V sobotu to David Cameron pripomenul čínskemu premiérovi," opísal výkonný riaditeľ Bell Pottinger Tim Collins, ktorý mimochodom tvrdil, že má prístup aj k ministrovi zahraničia Williamovi Hagueovi.

Collins s partnermi ďalej tvrdili, že môžu docieliť zmanipulovanie vyhľadávania v Google tak, aby odkazy s negatívnym obsahom zmizli z popredných pozícií. Pri tom sa diskutovalo o správach o porušovaní ľudských práv a zneužívaní detí na prácu, z ktorých je obviňovaná uzbecká vláda.

K vylepšovaniu obrazu na internete dodal: "Máme najrôznejšie 'temné' techniky." Upozornil, že písomná prezentácia nie je k dispozícii, pretože by bola príliš "nepríjemná" v prípade, že unikne na verejnosť. Materiál, ktorý bol ale na mieste poskytnutý falošným investorom k nahliadnutiu, tvrdil, že je možné pre vylepšenie reputácie na internete zaistiť blogy a komentáre tzv. nezávislé, tretie strany. Okrem žiaduceho obsahu by ukrývali obľúbené kľúčové slová, ktoré zabezpečia, že takýto príspevok sa ocitne v popredí vo vyhľadávači Googlu.

Bell Pottinger sa na svojich internetových stránkach zaštíťuje dôverou svetových štátnikov, pre ktorých v minulosti pracovala. Sú medzi nimi princ Charles, ruský exprezident Boris Jeľcin, bývalí americkí prezidenti Ronald Reagan a George Bush starší, niekdajší britskí premiéri Margaret Thatcherová a Gordon Brown, bývalý prezident JAR Nelson Mandela, ale aj "posledný európsky diktátor", bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu