Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Česku štrajkuje 25.000 učiteľov, nepáči sa im spôsob odmeňovania

PRAHA - Približne 25.000 učiteľov z 1620 českých škôl sa dnes zapojilo do výstražného hodinového štrajku na protest proti novému spôsobu odmeňovania pedagógov, informoval dnes spravodajský server iDNES.cz.

Štrajk organizovaný školskými odbormi mal najväčšiu podporu na Morave, hlavne v jej severnej časti. V Prahe sa do nej malo zapojiť maximálne niekoľko desiatok škôl.

Brány zhruba 1620 škôl po celej ČR sa otvorili až o deviatej, teda o hodinu neskôr než obyčajne. Na ďalších 580 síce otvorili ako obvykle o ôsmej, no učitelia nevyučovali, len strážili deti. S väčšími školákmi mali podľa inštrukcií odborárov hovoriť aj o štrajku.

Štrajkujúci sa obávajú, že nový systém odmeňovania umožní riaditeľom škôl, aby zaraďovali učiteľov do tarifných tried bez ohľadu na prax. Minister školstva ČR Josef Dobeš označil učiteľský štrajk za absurdný a prezident Václav Klaus dokonca za hlúposť.

Šéf školských odborov František Dobšík nevylúčil, že v novom roku organizujú dlhšie, aj viac dní trvajúce protestné akcie.

Celkovo je v ČR približne 10.000 základných, stredných, špeciálnych a materských škôl, na ktorých pracuje 100.000 učiteľov, pripomína iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu