Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Nemeckí vojaci v Afganistane: Hrali sa s lebkou!

Nemecký minister obrany Franz Josef Jung Zobraziť galériu (2)
Nemecký minister obrany Franz Josef Jung

BERLÍN - Nemeckým Bundeswehrom otriasa škandál. Podobá sa aféram, akou bolo zverejnenie fotografií amerických a britských vojakov, ktorí v Iraku mučili a ponižovali svojich irackých zajatcov. Denník Bild zverejnil fotografie, na ktorých vidno, ako sa nemeckí príslušníci jednotiek ISAF pod velením NATO hrajú a fotografujú s lebkou.

Nemeckí vojaci mali na jar roku 2003 obscénne zhanobiť v Afganistane lebku neznámeho mŕtveho muža. Bulvárny denník Bild dnes zverejnil fotografie, ktoré škandálny prípad dokumentujú. Spolkový minister obrany Franz Josef Jung chce prípad okamžite vyšetriť. Vo vedení Bundeswehru prebieha horúčkovité objasňovanie celej kauzy.

Ako uvádza Bild, nemeckí príslušníci medzinárodných ochranných síl ISAF sa tohto skutku mali dopustiť počas svojej hliadky na jar 2003 v okolí afganskej metropoly Kábul. Na piatich snímkach je vidno, ako vojaci v maskáčoch zaobchádzali s lebkou, ktorá pochádzala z masového hrobu v blízkosti afganskej metropoly.

Či aktéri škandálu naďalej pôsobia v rámci misie v povojnovom Afganistane nie je zatiaľ známe. Nemecké ministerstvo obrany sa však prostredníctvom svojho hovorcu nechalo počuť, že o "zhanobení mŕtvoly nemá zatiaľ poznatky".

"O prípade sme sa dozvedeli až z denníka Bild. Prebieha intenzívne vyšetrovanie. Nemáme zatiaľ k dispozícii originály fotografií," dodal ďalej hovorca. Podľa slov Junga je "jasné, že takého hnusné správanie nemeckých vojakov sa nebude trpieť". V prípade dokázania obvinení sa voči vinníkom začne okamžite disciplinárne konanie a budú prísne potrestaní. Citoval Bild ministra Junga.

Politici z radov vládnucej SPD a aj únie prípad jednoznačne a so znechutením odsúdili. "Absolútne nechutné," vyhlásil napríklad predseda zväzu Bundeswehru Bernhard Gertz, keď zhliadol fotografie. "To sa musí rýchlo vyšetriť. Takýchto ľudí nepotrebujeme v našej armáde," dodal. Za úplne neakceptovateľný označil škandál poslanec za sociálnych demokratov Rainer Arnold a člen výboru pre obranu.

Lebka pochádzala z masového hrobu v blízkosti afganskej metropoly. Nie je však doteraz isté, či sa jedná o Afganca, alebo dokonca o časti mŕtveho sovietskeho vojaka, ktorý zahynul počas okupácie Afganistanu v rokoch 1979-1989.

Superakcia Nového Času: Vaše tipy za naše peniaze! >>
Nemeckí vojaci v Afganistane:
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu