Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vlak s jadrovým odpadom dorazil do cieľa v Nemecku

Vlak s jadrovým odpadom Zobraziť galériu (3)
Vlak s jadrovým odpadom

GORLEBEN/DANNENBERG - Vlak s nemeckým vyhoretým jadrovým palivom, ktorého návrat z Francúzska zdržali protesty odporcov jadrovej energetiky, dnes ráno podľa agentúry AFP dorazil do svojho cieľa v severonemeckom Gorleben. Cesta z francúzskeho mesta Valognes trvala vlakovej súprave podľa AFP viac ako 109 hodín.

Odpad sa prepravoval v 11 kontajneroch typu Castor, ktoré sa najprv dopravili špeciálnym vlakom do prekládkovej stanice v Dannenbergu a odtiaľ na valníkoch do Gorlebenu.

Zrejme najväčšiu prekážku v podobe mohutnej betónovej pyramídy pripravili polícii štyria farmári - traja muži a jedna žena - asi desať kilometrov od Dannenbergu. Trať boli ochotní opustiť až vtedy, keď spolkový minister životného prostredia Norbert Röttgen nariadi okamžité zastavenie výstavby nového medziskadu v Gorlebene a zruší všetky transporty jadrového paliva. Všetci sa k pyramíde v nedeľu ráno komplikovaným spôsobom pripútali a ani polícia si nevedela rady s ich odstránením. Po dlhom vyjednávaní farmári svoj odpor vzdali a posledný opustil koľajisko okolo 23.15 h, informoval z miesta redaktor agentúry DAPD.

Vlak s odpadom sa podvečer nachádzal približne deväť kilometrov od tejto blokády v stanici Dahlenburg. V nedeľu blokovalo železničnú trať na viacerých miestach viac ako 1000 ľudí. V ťažko prístupnom lese došlo k násilnému stretu medzi maskovanými demonštrantmi a políciou. Policajti boli napadnutí kameňmi a delobuchmi.

Počas protestov proti transportu utrpelo do nedeľňajšieho večera zranenia viac ako 200 ľudí, uviedla pre agentúru DAPD hovorkyňa občianskej iniciatívy Umweltschutz. U približne 160 demonštrantov ide o dôsledky zásahov obuškami a slzným plynom. Najmenej traja demonštranti boli zranení vážne. Polícia hlásila 51 zranených, niektorí jej príslušníci sú práceneschopní. Okrem toho bolo poškodených 16 policajných áut. Na ochrane transportu sa podieľa okolo 19.000 policajtov, ktorí dočasne zadržali 1300 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu