Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Súd s Tymošenkovou prebiehal v cele, ona ležala v posteli

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský súd zorganizoval dnes neobvyklé pojednávanie vo väzenskej cele opozičnej líderky Julije Tymošenkovej (51), voči ktorej vzniesli ďalšie obvinenia. Informovali o tom jej právnici.

Prokuratúra oficiálne požiadala o "opätovné zatknutie" Tymošenkovej, ktorú v októbri odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí. Nové obvinenia sa týkajú daňových únikov a sprenevery štátnych financií.

Tymošenkovej advokát Serhij Vlasenko uviedol, že do cely v kyjevskej väznici sa museli vojsť sudca, prokurátor a právny zástupca. Expremiérka, ktorá má zdravotné ťažkosti s chrbtom, ležala v posteli.

"To, čo sa teraz deje s Tymošenkovou, vyzerá absurdne. Je nemožné to vysvetliť z hľadiska zdravého rozumu," vyhlásil politický komentátor Vladimir Fesenko.

Tymošenková obvinenia voči svojej osobe odmieta s tým, že je obeťou politického prenasledovania zo strany prezidenta Viktora Janukovyča. Proces s ňou označila za politický motivovaný aj Európska únia.

Nové právne kroky proti bývalej premiérke podľa všetkého potvrdzujú neochotu Janukovyča reagovať na výzvy Západu na prepustenie Tymošenkovej a ohrozujú tiež úspech summitu EÚ-Ukrajina, ktorý sa má konať v Kyjeve 19. decembra, konštatovala agentúra Reuters. Na summite by mali obe strany podpísať asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode.

Vydanie druhého zatykača by znamenalo, že Tymošenková by zostala vo väzení, v ktorom je od augusta, aj v prípade zrušenia októbrového verdiktu odvolacím súdom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu