Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Za odstavenie všetkých reaktorov zaplatí Švajčiarsko 17 miliárd

Jadrová elektráreň v švajčiarskom Goesgene
Jadrová elektráreň v švajčiarskom Goesgene (Zdroj: SITA)

ZÜRICH - Odstavenie piatich jadrových reaktorov bude Švajčiarsko stáť takmer 21 miliárd frankov, v prepočte takmer 17 miliárd eur, a potrvá 20 rokov.

Vyplýva to zo štúdie švajčiarskeho ministerstva energetiky a životného prostredia, ktoré svoje závery zverejnilo vo štvrtok. Štúdia navyše poukazuje na problém s dlhodobým skladovaním rádioaktívneho odpadu po odstavení reaktorov, čo bude predstavovať najdrahšiu časť z celého procesu ústupu od jadrovej energie. Ten podnietili udalosti v japonskej jadrovej elektrárni vo Fukušime po mohutnom marcovom zemetrasení a následných vlnách tsunami.

Švajčiarsky parlament koncom septembra schválil vládny návrh na postupné vyradenie všetkých piatich funkčných reaktorov z prevádzky v rokoch 2019 až 2034, keď dosiahnu v priemere 50-ročnú životnosť. Odporcovia tohto plánu varujú, že spôsobí zdraženie elektriny, ohrozí snahy Švajčiarska znížiť emisie oxidu uhličitého a zvýši tiež závislosť krajiny od zahraničných dodávateľov zemného plynu.

Švajčiarske jadrové elektrárne sa v súčasnosti podieľajú na výrobe energie 40 percentami a väčšinu elektriny z iných zdrojov dodávajú hydroelektrárne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu