Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kaddáfi päť rokov znásilňoval maloletú: Zničil mi život!

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

TRIPOLIS - Nedávno usmrtený líbyjský vodca Muammar Kaddáfí držal vo svojom Tripolskom paláci maloletých Líbyjčanov a využíval ich k sexuálnym orgiám. Patrila k nim aj dnes dvadsaťdvaročná žena, ktorú plukovník znásilňoval päť rokov. Svoj príbeh rozprávala v Tripolise reportérovi francúzskeho denníka Le Monde a je v ňom nazývaná menom Safíja. Je ochotná svedčiť na súde, ak nebude musieť prezradiť svoju totožnosť.

"Zničil mi život. Cítim sa, ako by som mala štyridsať. Prajem si, aby nebol mŕtvy a aby stál za svoje zločiny spáchané na líbyjských ženách pred súdom," povedala. V roku 2009 sa jej podarilo z paláca Báb al-Azízíja utiecť a dostať sa do cudziny. Do Líbye sa vrátila až teraz počas revolúcie.

Safíjina rodina sa prisťahovala do Syrty, ktorá bola Kaddáfího domovským mestom, keď dievča malo deväť rokov. V pätnástich bola vybraná, aby Kaddáfímu pri jednej z jeho návštev podala kvety, čo považovala za česť, pretože o plukovníkovi hovorila ako o "otcovi Muammarovi" a mala ho vraj radšej ako rodičov. "Keď som mu podávala kvety, usmieval sa na mňa a potľapkal ma po hlave a po ramene. Neskôr som pochopila, že to bolo znamenie jeho ochranke," povedala Safíja.

Nasledujúci deň prišli tri príslušníčky Kaddáfího stráže do rodinného domu a povedali rodičom, že chce plukovník ich dcére odovzdať darček. "Posadili ma do auta a odviezli do púšte, kde mal Kaddáfí stan, ktorý používal pri honoch a odpočinku," tvrdí Safíja. Kaddáfí sa jej vypytoval na rodinu a povedal, že presvedčí rodičov, aby zostala u neho a mala prepychový život.

"Potom mi jedna členka ochranky podala veľmi sporé šaty a začala ma učiť tancovať. Tancovala som v stane tri celé noci a Kaddáfí mi potom stroho povedal, že sa stanem jeho milenkou," pokračovala Safíja. Potom ju doviezli do Báb al-Azízíje a Kaddáfí ju tam znásilnil. "Bola som jeho sexuálnou otrokyňou päť rokov," povedala.

Izbu zdieľala s dievčaťom z Benghází, ktoré bolo tiež neplnoleté. Neskôr zistila, že tam nie sú len ony dve, ale niekoľko desiatok mladých dievčat určených k "ukojeniu Kaddáfího perverzných sexuálnych fantázií". "Ušetrení neboli ani chlapci," povedala Safíja.

Bola vraj svedkom orgií, ktoré Kaddáfí usporiadal pre hlavy afrických krajín a na ktorých sa zúčastnili aj supermodelky z Afriky i Európy, najmä z Belgicka a Talianska. "Zatiaľ čo tie ženy odchádzali s taškami naplnenými peniazmi, Líbyjčanky nedostali nikdy nič," povedala Safíja. Jej rodina vraj vedela, kde je, ale nemohla o tom porozprávať. "Prišli by o život," povedala žena.

V roku 2009 z paláca utiekla v prestrojení za starú ženu a tajne odcestovala do Francúzska. Do Líbye sa vrátila po revolúcii. "Aj keď je teraz mŕtvy, tie hrozné spomienky na znásilňovanie a väznenia mňa i moju rodinu stále prenasledujú," tvrdí.

Je vraj ochotná ísť svedčiť na súde za podmienky, že si zachová anonymitu. "V konzervatívnej líbyjskej spoločnosti nemôžu prezradiť svoje meno," povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu