Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

EÚ po Kaddáfího páde rozmrazuje účty líbyjských bánk

Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí
Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Európska únia v stredu rozhodla o uvoľnení doteraz zmrazených účtov Líbyjskej centrálnej banky a Líbyjsko-arabskej zahraničnej banky. Ide o účty oboch finančných inštitúcií, ktoré sa nachádzajú na pôde niektorého z členských štátov EÚ. Toto rozhodnutie vstúpi do platnosti dnešným dňom.

EÚ zároveň rozhodla, že aj naďalej zostáva v platnosti čiastočné zmrazenie účtov Líbyjského investičného úradu a Líbyjsko-afrického investičného fondu, ku ktorému únia prikročila 16. septembra, ešte pred pádom režimu Mumammára Kaddáfího.

Nemenovaný diplomat EÚ uviedol, že nová líbyjská vláda žiadala Organizáciu Spojených národov (OSN) aj o rozmrazenie účtov posledných dvoch spomínaných finančných inštitúcií, ale európski lídri od nového režimu v Tripolise požadujú, aby presne zistil, odkiaľ sumy na týchto účtoch pochádzajú a kto je ich vlastníkom.

EÚ chce, aby všetky rozmrazené účty líbyjských finančných inštitúcií išli na podporu a obnovu ekonomiky tohto severoafrického štátu. Tak to bolo dohodnuté rezolúciou OSN zo 16. decembra v prípade Líbyjskej centrálnej banky a Líbyjsko-arabskej zahraničnej banky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu