Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Taliansko už chystá novú vládu, Berlusconi je hrdý

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Vývoj v Taliansku na pozadí finančnej a ekonomickej krízy vyvrcholil sobotňajšou demisiou premiéra Silvia Berlusconiho (75). Očakáva sa, že novým šéfom kabinetu bude vymenovaný ešte dnes večer ekonóm Mario Monti. Zloženie novej vlády by mal Rím oznámiť do pondelkového otvorenia búrz, aby upokojil finančné trhy.

Berlusconi odstúpil ihneď po schválení balíka reformných zákonov parlamentom, ako sľúbil po tom, čo v týždni prišiel o potrebnú podporu vo svojej vládnej koalícii.

Berlusconi dnes sebavedome označil za veľmi kladné svoje pôsobenie na čele vlády. Kontroverzný magnát zároveň vyjadril hrdosť na to, čo jeho vláda za posledné viac ako tri roky poznačené svetovou ekonomickou krízou dokázala urobiť. Berlusconi sa tak vyjadril v liste neparlamentnej pravicovej strane, v ktorom sa taktiež vyjadril na margo minulotýždňového hlasovania o dôvere jeho vláde. Tú vtedy nepodporilo niekoľko koaličných poslancov.

"V konečnom dôsledku prevládla logika malicherného vydierania a oportunizmu - najstarší nešvár v talianskej politike," napísal Berlusconi, ktorý zostáva poslancom talianskeho parlamentu za svoju stranu Ľud slobody.

Mnoho talianskych politikov a obyvateľov však tohto tlačového magnáta obviňuje, že svojou politikou i správaním podkopal dôveryhodnosť krajiny. Jeho demisiu slávili v sobotu večer v uliciach Ríma a ďalších miest tisíce ľudí.

Škandálmi a súdnymi spormi poznamenaný Berlusconi zažil podľa komentárov veľké poníženie hlavne pri príchode s demisiou do prezidentského paláca, kde na neho ľudia pokrikovali "Daj sa vypchať", "Mafián", "Hanba" či "Do väzenia". Pri odchode z paláca použil radšej jeden z vedľajších východov.

Prezident Giorgio Napolitano sa dnes v duchu ústavy postupne stretol s predstaviteľmi všetkých politických formácií v krajine. Tieto konzultácie majú skončiť okolo 18:00 SEČ a hneď potom bude môcť prezident oznámiť meno nového premiéra.

Všeobecne sa očakáva, že na čelo kabinetu, nazývaného "núdzový" či "národnej jednoty", sa dostane bývalý eurokomisár Monti. Ten údajne už získal podporu hlavných opozičných politických skupín a po stiahnutí niektorých pripomienok aj podmienenú priazeň Berlusconiho pravicovej strany Ľud slobody. Berlusconi podporil osobne Montiho už v sobotu.

Vôľu zostať jasne v opozícii vyjadrila z väčších strán len nacionalistická Liga severu, doterajší Berlusconiho koaličný spojenec. Jej šéf Umberto Bossi ale pripustil, že liga je predsa pripravená podporovať niektoré programové body novej vlády.

Nový kabinet má predovšetkým zaviesť do praxe sériu opatrení, ktoré v parlamente pretlačila doterajšia vládna koalícia na čele s Berlusconim. Program hlbokých reforiem zasahuje dôchodkový systém, pracovné právo a celú štátnu správu. Kroky majú vrátiť dôveru v taliansku ekonomiku. Finančné trhy reagovali kladne už na samotné očakávané vymenovanie Montiho.

Americký prezident Barack Obama, jeho francúzsky náprotivok Nicolas Sarkozy a šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová uvítali posledný vývoj v Taliansku a vyjadrili nádej, že nová vláda bude vytvorená čoskoro. Predovšetkým Lagardeová pritom už vyslovila podporu predpokladanému novému talianskemu premiérovi Montimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu