Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Politici v USA dávajú ruky preč: Európa, vyrieš si krízu sama!

Mitt Romney a Herman Cain počas debaty
Mitt Romney a Herman Cain počas debaty (Zdroj: SITA)

ROCHESTER - Poprední republikánski kandidáti na prezidenta sa v predvolebnej debate zhodli na tom, že Európa si musí s ekonomickou krízou poradiť sama a Spojené štáty by do nej nemali zasahovať. Prevažne ekonomické zameranie debaty republikánom podľa agentúry AP po viac ako týždni umožnilo venovať sa inej téme než sexuálnym obvineniam jedného z kandidátov Hermana Caina.

"Európa je schopná si so svojimi problémami poradiť sama. Nechceme zasahovať a pokúšať sa zachraňovať ich banky a ich vlády," povedal v debate vysielanej televíziou CNBC k európskym problémom doterajší hlavný favorit republikánskych primárok Mitt Romney.

"Nie je toho veľa, čo by teraz Spojené štáty mohli priamo urobiť pre Taliansko, pretože to je príliš ďaleko za bodom návratu," vyhlásil k situácii v jednej z najpostihnutejších európskych ekonomík spolufavorit Cain.

Podnikateľ Cain už vyše týždňa čelí obvineniu z toho, že sa pred viac ako desiatimi rokmi opakovane dopustil sexuálneho obťažovania. Aj v debate sa k obvineniam, ktoré od začiatku popiera, musel krátko vyjadriť. "Americký ľud si zaslúži niečo lepšie, než aby bol niekto súdený verejnou mienkou kvôli nepodloženým obvineniam," povedal Cain v reakcii na otázku, ktorá si vyslúžila odmietavú reakciu publika.

Potlesku sa naopak dostalo Romneymu, keď odmietol odpovedať na otázku týkajúcu sa obvinenia politického konkurenta. "Pozrite sa, na tieto otázky má odpovedať Herman Cain. Práve tak urobil. Ľudia v tejto miestnosti a v celej krajine si môžu urobiť vlastný názor," povedal bývalý guvernér Massachusetts.

Debata, v ktorej sa kandidáti zhodli popri postoji k Európe i na kritike prezidenta Baracka Obamu a na obmedzení úlohy federálnej vlády, sa uskutočnila necelé dva mesiace pred začiatkom republikánskych primárok, ktoré rozhodnú o tom, kto vo voľbách na jeseň budúceho roka vyzve súčasnú hlavu štátu .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu