Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Berlusconiho koniec: Nebude kandidovať ani v predčasných voľbách

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

RÍM - Taliansky premiér Silvio Berlusconi (75) dnes vyhlásil, že nebude kandidovať v predčasných parlamentných voľbách, ktoré by sa podľa neho mali uskutočniť začiatkom februára 2012.

Súčasne potvrdil svoj úmysel rezignovať z premiérskeho postu po schválení ekonomických reforiem, ktoré požaduje Európska únia.

Nový predsedom vlády by sa podľa neho mal stať bývalý minister spravodlivosti Angelino Alfano, tajomník Berlusconiho strany Ľud slobody (PdL).

 "Odstúpim ihneď po schválení zákona (o rozpočte). Keďže nie je možné vytvorenie inej parlamentnej väčšiny, voľby by sa mali konať začiatkom februára a ja v nich nebudem kandidovať," vyhlásil Berlusconi v rozhovore pre noviny La Stampa.

Berlusconi sa rozhodol odstúpiť po utorkovom kľúčovom hlasovaní v parlamente, ktoré ukázalo, že stredopravá vláda v parlamente stratila nadpolovičnú väčšinu poslancov. Na jeho demisiu vyzvala opozícia aj koaličný partner Liga severu.

Berlusconiho politickú pozíciu oslabili početné škandály a súdne procesy. Terčom kritiky bol v súčasnosti najmä za to, ako riadil zadlženú taliansku ekonomiku.

Prijatie reforiem a úsporných opatrení požadujú lídri eurozóny na zníženie obrovského talianskeho dlhu a podporu stagnujúcej ekonomiky. Parlament by o nich mal hlasovať v priebehu tohto mesiaca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu