Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Komisia potvrdila: Irán pracuje na jadrovej zbrani!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ/TEHERÁN - Irán vykonáva testy s vysoko výbušným materiálom, čo naznačuje, že pracuje na jadrovej zbrani. Vo svojej čerstvej správe o iránskom jadrovom programe to konštatovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Podľa agentúry AP ide o zatiaľ najjednoznačnejší dôkaz toho, že sa Irán pokúša vyzbrojiť jadrovou technológiou. Teherán správu odmietol ako nevyváženú, USA budú podľa Reuters presadzovať ďalšie protiiránske sankcie.

K podozrivým aktivitám MAAE radí:
    - Tajné obstarávanie komponentov a projektov jadrových zbraní,
    - Testovanie vysoko výbušného materiálu a vývoj palebného zariadenia pre jadrovú nálož,
    - Počítačový vývoj jadra nukleárnej hlavice,
    - Vývoj jadrovej hlavice a jej umiestnenie do rakiet Šaháb so stredným doletom (Irán je nimi schopný zasiahnuť znepriatelený Izrael).

Teherán v reakcii oznámil, že správu odmieta a považuje ju za nevyváženú, neprofesionálnu a za politicky motivovanú. Trvá na tom, že jeho jadrový program je výhradne mierový. MAAE obvinil, že pracuje na zákazku USA a že svoju avizovanú správu zostavila podľa priania Washingtonu. Iránsky minister zahraničia Alí Akbar Salehí pred zverejnením dokumentu povedal, že MAAE nemá žiadne dôkazy o tom, že sa Irán venuje zbrojnému jadrovému programu.

Iránsky zástupca pri MAAE Alí Akbar Soltaníja vyhlásil, že správa neobsahuje nič nové. "Napriek tomu, že je Irán pripravený obnoviť rokovania, zverejnila MAAE správu, ktorá poškodí iránsku povesť," povedal. Iránska agentúra IRNA napísala, že správa obsahuje bezcenné pasáže a fotografie. To, čo sa vydávalo, za veľký kovový kontajner, v ktorom sa vykonávali testy vysoko výbušných látok, vraj sú len kovové toalety.

"Možný vojenský aspekt iránskeho jadrového programu vzbudzuje v agentúre vážne znepokojenie. Zistené aktivity dokazujú, že sa Irán snažil vyvinúť jadrovú bombu. Taktiež sa zistilo, že do roku 2003 išlo o ucelený program a že niektoré z aktivít, ktoré obsahoval, stále pokračujú," citovala zo správy agentúra AFP. MAAE Irán vyzýva, aby sa s ňou bez odkladov spojil a aby informácie, obsiahnuté v dodatku správy, vyjasnil.

USA a ich spojenci sa netaja tým, že chcú na základe správy MAAE sprísniť protiiránske sankcie. OSN prijala od roku 2006 štyri balíky protiiránskych opatrení, ale k prijatiu ďalšej rezolúcie je treba o vážnosti situácie presvedčiť aj Rusko a Čínu, tradičných zástancov Iránu v Bezpečnostnej rade.

Podľa amerického zdroja agentúry Reuters USA ale nehodlajú presadzovať sankcie proti iránskej centrálnej banke ani proti ropnému sektoru. "Tam ešte nie sme," povedal tento zdroj agentúre. "Na stole" vraj nie je ani postih centrálnej banky, ale USA sa zamerajú na banky obchodné a na veľké podniky.

O možnom obsahu správy MAAE sa hovorí už niekoľko dní. Ruské ministerstvo zahraničia k tomu vo vyhlásení uviedlo, že tieto vopred uniknuté informácie len zvyšujú napätie medzi Iránom a mocnosťami. Rusko podľa ministerstva ešte celú správu MAAE k dispozícii nemá a odporúča agentúre, aby zabezpečila dôveryhodnosť svojich dokumentov.

Mnohí izraelskí politici sa vyjadrujú skepticky k tomu, že nové sankcie môžu iránsky jadrový program zastaviť. Minister obrany Ehud Barak v rozhlase povedal, že Izrael "odporúča svojim priateľom vo svete i sám sebe nevylučovať žiadnu z možností", teda ani vojenské riešenie.

Kríza okolo hodnovernosti iránskeho jadrového programu trvá šesť rokov. Od roku 2006 Irán obohacuje urán a v decembri toho istého roku OSN na Irán uvalila prvé sankcie. Neskôr ich niekoľkokrát sprísnila. Podľa MAAE Iránci od roku 2007 vyrobili v jadrovom zariadení v Natanze 4,5 tony slabo obohateného uránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu