Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Expert tvrdí: Tretia svetová začne cez počítače, a vraj čoskoro!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Prvú svetovú vojnu rozpútali výstrely v Sarajeve. Tá tretia by vraj naopak mohla začať úplne potichu - na diskoch počítačov. Tvrdí to aspoň bezpečnostný expert, ktorý vystúpil v relácii televíznej stanice Sky News. Realita dáva týmto obavám opatrne za pravdu. Priemysel po celom svete, vrátane chemičiek a jadrových zariadení, v poslednej dobe čelí masívnym a sofistikovaným útokom špecializovaných vírusov.

Pred hrozbou kybernetickej vojny, ktorá hrozí prerásť v svetový konflikt s nedozernými následkami, varoval v britskej televízii popredný ruský bezpečnostný expert a matematický génius Eugene Kaspersky.

Hrozba kyberútoku s "katastrofálnymi následkami" je podľa neho stále pravdepodobnejšia. "Možno už zločinci predávajú svoje zručnosti teroristom. A potom ... Boh s nami," vyhlásil v Sky News Kaspersky, ktorý sa v Londýne zúčastnil medzinárodnej konferencie o kybernetickej bezpečnosti.

Kaspersky verí, že kyberterorismus je súčasným najväčším bezprostredným ohrozením sveta. "Existuje už kyberšpionáž, počítačová kriminalita, politicky motivované útoky hackerov a čoskoro budeme čeliť aj kyberterorizmu," povedal doslova.

Je celkom dobre možné, že Kaspersky má pravdu a svet už kyberterorizmu dokonca čelí. Len za posledných pár týždňov sa v sieťach po celej planéte totiž objavili dva nebezpečné malware, teda zákerné programy určené k vniknutiu a poškodeniu počítačov či ich systémov.

Ide o vírusy označované ako Duque a Nitro. Zaujímavé na nich je práve to, že nie sú určené na napádanie bežných súkromných počítačov, ale zameriavajú sa na priemyselné siete a systémy. V počítačoch zatiaľ len budujú akési predmostie pre prípadné budúce útoky. A experti varujú, že tieto útoky potom môžu cieliť na čokoľvek od semaforov po jadrové elektrárne.

Duque je považovaný za pokročilejšieho nástupcu rok starého vírusu Stuxnet, ktorý veľmi rýchlo zasiahol vyše stovky krajín. Podľa odborníkov už nejde o zábavu šialených autorov vírusov, ani o vydieranie bežných užívateľov alebo mazanie ich dát, ale o cielené strategické útoky na infraštruktúru celých štátov. Ďalším cieľom Duque je vraj priemyselná špionáž. Využíva pri tom doteraz neznámu dieru v bezpečnosti systému Windows, tzv. zraniteľnosť nultého dňa. Informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu