Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Drahý omyl: Upratovačka nechtiac vyčistila výtvarné dielo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

DORTMUND - Slúžka v dortmundskom múzeu Ostwall v dobrej viere zmyla časť umeleckého diela, ktoré jej autor nazval Keď začne presakovať strop. Kurátorka múzea uviedla, že dielo nie je možné opraviť. Našťastie však bolo poistené.

Výtvor je natrvalo zapožičaný od už zosnulého umelca Martina Kippenbergera. Základ tvorí konštrukcia drevených dosiek. Dole uprostred sa až doteraz nachádzal gumový žliabok s bielym fľakom od vápna. Práve ten ale usilovná upratovačka s typickou nemeckou dôslednosťou vydrhla, hoci bol neoddeliteľnou súčasťou diela.

"Takto to umelec nezamýšľal," konštatovala hovorkyňa porúrského mesta Dagmar Papajewská. Upratovačky pritom absolvovali podrobné školenie, ako sa o umelecké diela starať. "Je to presne ako doma, kde tiež platí: všetko pekne upratať, ale na pracovný stôl nesiahať," povedala hovorkyňa mesta.

Umelecké inštitúcie v Porýní už majú s príliš horlivými upratovačkami svoje skúsenosti. V roku 1986 sa stal v Düsseldorfskej akadémii umení obeľou upratovania mastný kút, ktorého autorom bol nemecký moderný umelec Joseph Beuys. Spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko vtedy škodu odhadla na 40 tisíc mariek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu