Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za smrťou novorodencov je nebezpečná nákaza!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRÉMY - Nákaza ESBL, ktorej zdroj nie je známy, je za úmrtím troch novorodencov v severonemeckých Brémach, kde podľa informácií rozhlasovej stanice Radio Bremen registrujú aj desať ďalších chorých detí.

Ani jedno z nich však podľa slov radného pre zdravotníctvo Joachima Schustera nie je v ohrození života.

ESBL je anglickou skratkou pre Extended Spectrum Beta-Lactamase (Rozšírené spektrum Beta-laktamáz). Beta-laktamázy sú enzýmy, produkované niektorými baktériami, zodpovedné za ich rezistenciu na beta-laktamové antibiotiká (penicilíny, cefamycíny a iné).

Samotná nemocnica hovorí o "vážnom hygienickom incidente". Prípadom sa už zaoberajú policajní vyšetrovatelia aj prokuratúra.

Dvaja novorodenci zomreli podľa dostupných informácií už v auguste, tretie skôr narodené dieťa v týchto dňoch. Novorodenecké oddelenie v predmetnej klinike až do odvolania uzavreli.

V Nemecku sa podiel predčasne narodených dojčiat zvýšil medzičasom na takmer desať percent. O to viac krajinou otriasli už skoršie informácie o úmrtiach novorodencov.

Vlani v auguste zomreli traja predčasne narodení novorodenci na univerzitnej klinike v Mainzi. Dvaja z nich doplatili na infikovanú infúziu.

V septembri tohto roku zaznamenali na detskej klinike v Siegene záhadné úmrtie troch novorodencov. Dve z detí zomreli na otravu krvi, pravdepodobne bakteriálneho pôvodu, tretie neprešlo súdnou pitvou. Vyšetrovanie tohto prípadu ešte pokračuje.

V uplynulom mesiaci zomrel na detskej klinike v bavorskom Passau novorodenec, ktorý sa infikoval multirezistentnou baktériou a bol ťažko chorý. Tri ďalšie deti infekciu prežili. Jej pôvod sa však doteraz objasniť nepodarilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu