Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šok v poľských voľbách: Táto transka v plavkách je nová poslankyňa!

Anna Grodzka nemala problém vyzliecť sa do plaviek Zobraziť galériu (2)
Anna Grodzka nemala problém vyzliecť sa do plaviek (Zdroj: blogspot.com, queercafe.pl)

VARŠAVA/BRATISLAVA - Ešte vlani bola mužom, teraz sa stane prvou transsexuálkou v poľskej politike! Anna Grodzka (57) je členkou liberálneho hnutia Janusza Palikota, ktoré uspelo pri nedeľných voľbách do parlamentu a v programe má napríklad zmiernenie protipotratového zákona, registráciu partnerov či zdanenie kňazov.

Hnutie na podporu Palikota (RPP), ktoré si získalo priazeň sľubmi o boji proti moci katolíckej cirkvi a ďalšími sociálne liberálnymi témami, oslovilo 9,9 percenta voličov a stalo sa treťou najsilnejšou stranou v novom parlamente.

Anna Grodzka za stranu kandidovala v Krakove na juhu krajiny. Výber Poľky ale mnohých pobúril. Grodzka sa totiž narodila ako muž a zmenu pohlavia podstúpila až vlani. Pre mnohých bolo neúnosné, že za mesto, kde sa narodil pápež Ján Pavol II., kandiduje transsexuál. Napísal portál idnes.cz.

"Ak budem v Krakove zvolená, stanem sa prvou poľskou transsexuálkou v parlamente a jediným transsexuálnym politikom na celom svete," povedala podľa francúzskeho serveru Le Nouvel Observateur v čase, keď ešte nevedela, či sa do parlamentu "prekrúžkuje".

Podľa oficiálnych volebných výsledkov najsilnejšia opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), vedená Jaroslawom Kaczynským, získala 30 percent hlasov. Poľská ľudová strana (PSL), doterajší koaličný partner Občianskej platformy, získala 8,6 percenta. Poslednou stranou, ktorá sa dostane do parlamentu, je Zväz demokratickej ľavice (SLD) s 8,2 percentami.

Transsexuálka v parlamente

Transsexuálka

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu