Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ženám, ktoré nebudú nosiť šatky, chcú odoberať pasy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEHERÁN - Iránsky parlament požiadal vládu, aby prísnejšie trestala ženy, ktoré nedodržiavajú striktné náboženské pravidlá týkajúce sa zahaľovania na verejnosti. Podľa šéfa parlamentného výboru pre náboženské záležitosti by mala vláda Iránkam, ktoré nenosia na hlave šatky alebo nosia šatky uviazané len voľne, odobrať pasy. Píše o tom iránska tlačová agentúra Fars.

Šéf parlamentného výboru Mohammad Taghí Rahbár je zástancom tvrdej línie a po vláde chce, aby prijala prísnejšie opatrenia voči ženám, ktoré chodia na verejnosti s odhalenými vlasmi. "Vláda prihliada, ako sa pravidlá zahaľovania nedodržujú, a sama polícia nedokáže tomuto problému čeliť," povedal Rahbár.

Podľa neho je situácia "horšia ako za vlády reformistov", teda za vlády prezidenta Mohammada Chátamího. Chátamí, ktorý vládol v rokoch 1997 až 2005, bol známy ako priaznivec spoločenských reforiem a pravidlá obliekania sa v čase jeho prezidentovania značne uvoľnili.

Poslancom sa údajne príliš vysoká tolerancia k málo zahaleným ženám nepáči - 236 z 290 poslancov preto podpísalo list, v ktorom vládu žiada o väčšiu nekompromisnosť. Rahbár dokonca presadzuje, aby trestom pre ženy bez šatky bolo odobratie pasu.

Od roku 2005, keď do prezidentského úradu nastúpil súčasný prezident Mahmúd Ahmadínedžád, je iránska polícia k ženám, ktoré nedodržiavajú striktné náboženské pravidlá obliekania, pomerne nekompromisná. Zvláštne hliadky napríklad na ulici kontrolujú, či ženám spod šatky nevykúkajú vlasy. Okrem pokyrytia hlavy sa vyžaduje aj voľný odev, ktorý zakrýva krivky tela. Za nedodržiavanie pravidiel môžu ženy dostať vysokú pokutu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu