Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Boj s časom: Z uviaznutej lode Rena uniklo už 30 ton ropy

Loď viezla 1700 ton vykurovacieho oleja
Loď viezla 1700 ton vykurovacieho oleja (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Do boja s časom sa pustili novozélandské záchranné tímy, ktoré sa snažia chvatne odčerpať vykurovací olej z nákladnej lode Rena, ktorá v stredu uviazla na útese pri pobreží Nového Zélandu. Od tej doby z nej už uniklo asi 20 až 30 ton ropného oleja a časť z neho dorazila k pobrežiu, napísala dnes agentúra AP.

Rena, ktorá patrí gréckej spoločnosti Costamare a plávala pod libérijskou vlajkou, má trhlinu v boku a prerazenú palivovú nádrž. Loď viezla okrem približne 1700 ton vykurovacieho oleja i 2100 nákladných kontajnerov. Hneď počas prvých 24 hodín sa olejová škvrna rozšírila do vzdialenosti piatich kilometrov od lode a hlásené boli prvé prípady uhynutých vtákov.

Odčerpanie oleja z uviaznutej lode je pre úrady prioritou, pretože hrozí jej rozlomenie v zlom počasí, ktoré meteorológovia na dnešok v oblasti predpovedali. Až po odčerpaní vykurovacieho oleja, ktoré potrvá asi dva dni, bude možné začať s vykládkou lode. Nakoniec sa vraj záchranári pokúsi ju z útesu Astrolabe uvoľniť.

Oblasť Bay of Plenty, kde Rena nabehla na útes, patrí medzi hlavné novozélandské turistické atrakcie. Vykurovací olej už zasiahol pláž v Tauranze, ktorej obyvatelia dostali od úradov varovanie, aby nevstupovali do vody.

Majiteľ lode, grécka spoločnosť Costamare, neposkytla podľa spravodajského serveru BBC News žiadne vysvetlenie, prečo loď nabehla na známy útes, uviedla len, že s miestnymi úradmi "plne spolupracuje s cieľom minimalizovať škody".

Ministerstvo životného prostredia vyslalo na pláže pátracie tímy a otvorilo dve záchranné strediska pre vtáky a ďalšie živočíchy zasiahnuté unikajúcim olejom. Zatiaľ v nich skončilo niekoľko vtákov a tučniakov najmenších (Eudyptula minor).

"Sú pokryté od hlavy po päty čiernou, lepkavou a mazľavou hmotou, ktorá im presiakla až na kožu," povedal Brett Gartrell z novozélandského zdravotného strediska pre voľne žijúce živočíchy. "Tiež to prehltli a začínajú byť chudokrvné, čo je súčasťou toxického účinku vykurovacieho oleja," dodal.

Podľa ochrancov prírody je načasovanie nehody uprostred hniezdnej sezóny vtákov "katastrofálne". Organizácia Greenpeace sa obáva, že by únik vykurovacieho oleja mohol ohroziť aj veľryby a delfíny privádzajúce v tejto oblasti na svet mláďatá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu