Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Senátne a komunálne voľby v ČR posilnili Topolánka

Predseda ODS a odstupujúci premiér Mirek Topolánek
Predseda ODS a odstupujúci premiér Mirek Topolánek

PRAHA - Posilnenie pozície predsedu ODS a odstupujúceho premiéra Mirka Topolánka, ktorému sa na začiatku októbra nepodarilo v parlamente získať dôveru pre jeho vládu, je podľa svetových tlačových agentúr výsledkom prvého kola doplňujúcich volieb do Senátu a komunálnych volieb v Českej republike.

Agentúry sa zhodujú, že vďaka drvivému víťazstvu ODS vo víkendových voľbách stúpa šanca, že sa Topolánkovi podarí obhájiť funkciu predsedu strany. Zároveň upozorňujú, že druhé kolo senátnych volieb bude dôležité aj z hľadiska možných budúcich ústavných zmien, vrátane volebnej reformy.

Agentúra Reuters píše, že víťazstvo v prvom kole senátnych volieb posilnilo pozíciu Topolánka a jeho volanie po predčasných voľbách. Topolánek potrebuje presvedčivé víťazstvo aj na to, aby obhájil na novembrovom kongrese ODS funkciu predsedu strany, poznamenáva Reuters.

Pripomína, že ODS by mohla Senát úplne ovládnuť a sama, či so sociálnymi demokratmi, presadiť ústavné zmeny, napríklad reformu volebného systému, ktoré by posilnili postavenie veľkých strán a oslabili ich menších rivalov. Silné zastúpenie pravice v hornej parlamentnej komore naviac zvýši šance pravicového prezidenta Václava Klausa na znovuzvolenie parlamentom v roku 2008, podotýka Reuters.

Pre Topolánka sú čerstvé volebné výsledky v každom prípade hojivou náplasťou na prehraté hlasovanie o dôvere vláde, ktoré musel so svojou menšinovou vládou absolvovať na začiatku októbra, napísala rakúska agentúra APA. Aj podľa nej mu prinášajú nádej na znovuzvolenie do čela ODS. Znovu dokázal, že ODS vie doviesť k volebnému víťazstvu, konštatuje APA.

Pripomína, že v júli vyhral Topolánek s ODS aj voľby do dolnej komory, ale jeho výsledok nestačil na zostavenie stabilnej vlády. Predseda sociálnych demokratov Jiří Paroubek má oproti tomu len málo dôvodov na oslavu. Ako šéf druhej najsilnejšej strany mal až doteraz veľké ambície pokúsiť sa zostaviť vládu... Po jasnom volebnom víťazstve ODS je ale jeho pozícia oslabená, usudzuje APA.

ODS, ktorej sa kvôli nedostatočnej podpore v parlamente nepodarilo získať dôveru pre svoju vládu, je po prvom kole doplňujúcich volieb do Senátu a miestnych voľbách politicky posilnená, píše francúzska agentúra AFP. "Posledné voľby boli poznamenané eróziou malých strán a podľa analytikov nie je vylúčené, že po senátnych voľbách budú mať dve najväčšie strany - liberáli a sociálni demokrati - v Senáte väčšinu potrebnú na to, aby mohli revidovať volebný zákon vo svoj prospech," uviedla AFP.

Agentúra AP poznamenáva, že miestne voľby majú v Česku obvykle malý dopad na celoštátnu politiku, v ktorej dominuje dolná parlamentná komora. Tentokrát ale konečné výsledky dvojdňových volieb môžu vyslať silný signál o nálade v krajine, čo môže viesť k predčasným parlamentným voľbám, a možno aj ponúknuť východisko zo slepej uličky, v ktorej sa česká politická scéna na celoštátnej úrovni ocitla, píše AP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu