Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rodina v Bulharsku prekazila krádež, napadlo ju 40 Rómov!

V Bulharsku zúria protirómske protesty
V Bulharsku zúria protirómske protesty (Zdroj: SITA)

SOFIA - Päť osôb bolo zranených a štyri ďalšie zadržané počas násilností medzi Bulharmi a Rómami, ku ktorým došlo v nedeľu popoludní v Sofii. Oznámila to bulharská polícia; médiá v tejto súvislosti hovoria o ďalšom etnickom konflikte v dôsledku rómskej kriminality.

Podľa serveru Novinite.com zaútočilo na bulharskú rodinu asi 40 Rómov ozbrojených palicami a kameňmi na sofijskom predmestí potom, čo sa rodina pokúsila zadržať rómskeho mladíka. Ten prenikol na dvor susedného domu, aby tam kradol. Rodina Šiškovovcov v zložení otec, matka a priateľ ich dcéry zasiahla a chlapca sa snažila zadržať do príchodu privolanej polície. Chlapec sa im však vytrhol a utiekol.

Krátko potom sa k domu Šiškovovcov približoval s volaním "zabite ich" dav asi 40 Rómov, podľa niektorých zdrojov rómska veľkorodina, z ktorej pristihnutý chlapec pochádzal. Polícia etnickú príslušnosť útočníkov nezverejnila. Došlo k bitke, v ktorej bol podľa svedkov dcérin priateľ zrazený k zemi, otcovi bola ranou päste prerazená čeľusť a matku odhodili stranou.

Podľa dcéry našťastie polícia prišla čoskoro, niekoľko útočníkov zadržala a pred domom Šiškovovcov ponechala cez noc dvojčlennú hliadku. Hospitalizovali štyroch ľudíso zraneniami rôzneho stupňa, žiadny z nich ale nie je v ohrození života, uviedol server.

"Prečo sa to stalo práve nám? Nikdy sme doteraz s Rómami žiadne problémy nemali," povedala podľa serveru Iva Šiškovová.

Polícia incident potvrdila s tým, že jeden zo zadržaných je stále vo vyšetrovacej väzbe a po troch ďalších osobách sa pátra. Odmietla však rozviesť "etnické nuansy" incidentu.

V Bulharsku sa už týždeň konajú protirómske protesty, ktorých účastníci skandujú rasistické heslá, kritizujú údajnú "falošnú toleranciu" voči rómskej kriminalite a požadujú po vláde urýchlené nastolenie práva. Po práve volajú ale aj Rómovia, ktorí sa proti prípadným potýčkam s demonštrantmi združujú a vyzbrojujú palicami a nožmi.

Protirómske protesty v Bulharsku rozpútala pred týždňom dopravná nehoda, pri ktorej Róm v juhobulharskom mestečku Katunica zrazil bulharského chlapca. Muž mal údajne blízko k samozvanému rómskemu kráľovi "cárovi Kirovi", ktorého v stredu zatkli. Je okrem iného podozrivý z daňových únikov vo výške zhruba 3 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu