Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prokuratúra chce pre Tymošenkovú 7-ročný trest

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - V procese s bývalou ukrajinskou premiérkou Julijou Tymošenkovou dnes prokuratúra požiadala súd o udelenie sedemročného trestu. Podľa štátnej žalobkyne Lilie Frolovovej sa podarilo dokázať, že Tymošenková začiatkom roka 2009 uzavrela pre Ukrajinu nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského zemného plynu.

Vtedajšia premiérka podľa prokuratúry zasahovala do rokovaní o zmluve, čím prekročila svoje právomoci, za čo jej hrozil maximálne desaťročný trest.

Žaloba tvrdí, že ukrajinský štát nevýhodnými zmluvami prišiel o 137 miliónov eur. Tymošenková proces označuje za politické divadlo zinscenované prezidentom Viktorom Janukovyčom s cieľom oslabiť opozíciu a vznesené obvinenia opakovane odmietla. Pojednávanie kritizovali aj EÚ a USA.

Súd zamietol žiadosť Tymošenkovej o predloženie nových dôkazov, čo znamená, že po dvojtýždňovom prerušení sa proces blíži k záveru. Podľa obhajcu Jurija Suchova by sa pojednávanie mohlo ukončiť do štvrtka.

Janukovyč odmietol obvinenia zo zasahovania do procesu a s Ruskom rokuje o nižších cenách za plyn. Po stretnutí s ruským vedením obe strany hovorili o pokroku. Tymošenková je od začiatku augusta vo vyšetrovacej väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu