Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Alpách zaznamenali rekordné sneženie, napadlo takmer pol metra!

Sneženie zasiahlo Švajčiarske Alpy Zobraziť galériu (3)
Sneženie zasiahlo Švajčiarske Alpy

ŽENEVA - Nezvyčajné množstvo snehu na toto ročné obdobie napadlo v noci na pondelok vo švajčiarskych Alpách. Ako informovala meteorologická agentúra Meteosuisse, v lyžiarskom stredisku St. Moritz v kantóne Grison zaznamenali na september rekordných 45 centimetrov snehu.

Sneženie skomplikovalo dopravu na horských cestách, pričom horské priechody St. Bernard, Flueela a Nufenen museli uzavrieť. V nižších polohách husto pršalo a na niektorých miestach zaznamenali až 110-ročný rekord zrážok.

Sneženie prekvapilo aj západné časti Rakúska, kde v pondelok spôsobilo problémy v doprave a výpadky v dodávkach elektriny. Podľa informácií verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF) je najhoršia situácia v spolkových krajinách Tirolsko a Salzbursko, kde napadol sneh aj v nižších polohách. Ako príklad uvádza tirolskú metropolu Innsbruck v nadmorskej výške 574 metrov, kde sú známe len tri prípady za posledných 100 rokov, keď sa mesto ocitlo pod bielou pokrývkou už septembri.

Silné sneženie zasiahlo aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na mnohých cestách musia vodiči používať reťaze, niektoré vysokohorské úseky sú však úplne uzavreté. Popadané stromy v Tirolsku navyše spôsobili prerušenie dodávok elektriny pre takmer 10-tisíc odberateľov. Rakúski meteorológovia predpovedajú, že snehové zrážky budú pokračovať celý deň a vo vysokohorských oblastiach by tak mohol napadnúť až meter nového snehu.

Viaceré časti Talianska cez víkend zasiahli prudké búrky, ktoré si vyžiadali životy štyroch ľudí a narušili leteckú, lodnú a mestskú dopravu. Priamo v Ríme boli v pondelok ráno uzavreté viaceré podzemné stanice metra, ktoré zaplavila voda.

Letisko v sicílskom Palerme muselo na 40 minút prerušiť prevádzku po tom, ako tornádo strhlo z dráhy menšie lietadlo typu Falcon 2000 a spôsobilo jeho náraz do vozidiel pohotovostných síl. V dôsledku búrky sa taktiež odtrhol trajekt kotviaci v palermskom prístave, pričom sa potopil jeden malý čln a došlo ku kolízii s britskou vojenskou loďou. Na severe Talianska si medzitým sneh a popadané stromy vyžiadali uzavretie piatich horských priechodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu