Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Konflikt s Cyprom sa vyostruje: Turecko hrozí vojenskými loďami!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

ANKARA - Turecko dnes vyzvalo Cyprus a americkú energetickú firmu Noble Energy, aby prestali s prieskumom ložísk ropy a plynu v okolí rozdeleného ostrova. V opačnom prípade Ankara hrozí, že spustí podobný projekt, a to v sprievode svojich vojenských lodí.

Turecký minister energetiky Taner Yildiz varoval, že ak Cyprus nezastaví plánované prieskumné vrty, jeho krajina môže v priebehu týždňa vyslať k ostrovu vlastnú prieskumnú loď, ktorú bude "samozrejme" sprevádzať vojenské plavidlo.

Vláda cyperských Grékov udelila licenciu na prieskum ložísk v oblasti texaskej spoločnosti Noble Energy. Plány Nikózie na ťažbu zemného plynu pri pobreží považuje Turecko za provokáciu. Ankara trvá na tom, že predpokladané bohaté ložiská patria rovnako gréckym, ako aj tureckým obyvateľov rozdeleného ostrova.

Minister Yildiz uviedol, že výsledkom plánovanej dohody medzi Ankarou a odštiepeneckou republikou cyperských Turkov o námorných hraniciach by bola prítomnosť tureckej ropnej spoločnosti TPAO vo vodách pri severnom Cypre. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu