Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dievča (15) po zavedení tampónu upadlo do kómy!

Paige Roffeyová netušila, čo jej môže tampón spôsobiť
Paige Roffeyová netušila, čo jej môže tampón spôsobiť (Zdroj: Cascade News)

LONDÝN/BRATISLAVA - Tínedžerka Paige Roffeyová sa zrútila v sprche rodinného domu v anglickom Rayleigh len štyri hodiny po použití tampónu. Ten vyvolal toxický šok, po ktorom dievča upadlo na dva dni do kómy a lekári sa obávali, že bude mať doživotne poškodený mozog.

Dievča sa podľa rodičov cítilo choré a bolo mu na zvracanie, preto ho zaviezli do nemocnice. Doktori ako príčinu určili vírusové ochorenie a poslali ho domov, kde v sprche skolabovalo. Dva dni ležalo v kóme v kritickom stave.

"Sedela som vedľa svojej dcéry na posteli a plánovala jej pohreb," spomína si na strašné chvíle matka Sarah (39). Našťastie Paige sa dostatočne zotavila a po desiatich dňoch bola schopná nemocnicu opustiť.

Syndróm toxického šoku je veľmi zriedkavé, ale závažné ochorenie spôsobené bakteriálnymi toxínmi. V Británii postihuje okolo 20 ľudí ročne, pričom len dva prípady z toho majú súvislosť s tampónmi.

Podľa odborníkov sa šok môže u niektorých mladých žien vyvinúť po niekoľkých hodinách, ak nemajú dostatok protilátok pre boj proti infekcii.

Paige je momentálne stále slabá, ale vrátila sa späť do školy a rozhodla sa varovať ostatné dievčatá pred nebezpečenstvom používania tampónov. "V niektoré dni sa stále cítim zle, ale naberám späť svoju silu. Chcem len, aby sa o tom dozvedelo viac ľudí," uviedla tínedžerka.

Rodina začala informačnú kampaň a chystá sa rozdávať letáky  v dcérinej škole, kde sa uskutoční aj prednáška na zvýšenie povedomia. Výrobca tampónov zatiaľ vysvetlenie nemá, momentálne prebieha vyšetrovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu