Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Za krvavé útoky na MS vo futbale dostali spolu 30 rokov

Muhamoud Mugisha a Edris Nsubuga Zobraziť galériu (2)
Muhamoud Mugisha a Edris Nsubuga (Zdroj: SITA)

KAMPALA - Najvyšší súd Ugandy dnes odsúdil dvoch mužov na 25 a päť rokov väzenia za ich úlohu pri dvojitom bombovom atentáte v júli 2010 počas finále futbalových majstrovstiev sveta, ktorý si vyžiadal 76 mŕtvych a ďalšie veľké počty ranených. Edris Nsubuga, ktorého obvinili z terorizmu v troch bodoch obžaloby, sa už skôr priznal k odpáleniu bomby pomocou mobilného telefónu.

Jeho komplic Muhamoud Mugisha sa priznal, že poskytol útočisko samovražedným bombovým útočníkom. Súd ho uznal vinným zo sprisahania s cieľom spáchať teroristické činy, dostal však kratší trest.

Oboch mužov uznali v stredu 14. septembra za vinných z incidentu, keď bomby explodovali v dvoch ugandských reštauráciách, kde davy ľudí sledovali televízny prenos finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale v Juhoafrickej republike (JAR). Išlo o najhorší útok, aký krajina zažila za vyše desať rokov.

K zodpovednosti za dvojitý útok sa prihlásila islamistická skupina aš-Šabáb, ktorá má základňu v Somálsku. Súdne procesy s 12 ďalšími obvinenými v tomto prípade budú pokračovať v novembri. Sedem Keňanov, štyria Uganďania a tanzánijský štátny príslušník všetci vyhlásili, že sa necítia vinní zo spáchania trestných činov, z ktorých sú obžalovaní, vrátane vrážd a terorizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu