Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Troch baníkov vo Walese pochovala voda, štvrtý je nezvestný

Troch baníkov sa podarilo zachrániť Zobraziť galériu (5)
Troch baníkov sa podarilo zachrániť (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Najmenej traja baníci zahynuli pri zatopení malej bane v britskom Walese. Záchranári stále pátrajú po poslednom nezvestnom baníkovi, ktorý uviazol v hĺbke asi 90 metrov, uviedol dnes server BBC.

Pri štvrtkovom zatopení bane neďaleko Swansea voda zablokovala sedem baníkov. Von sa krátko potom podarilo vyliezť trom, z ktorých jeden musel byť hospitalizovaný. Podľa BBC ale muž nie je v kritickom stave, ako sa pôvodne špekulovalo. Pod zemou zostali štyria muži vo veku 39, 45, 50 a 62 rokov.

Potápači zo záchranného tímu sa pri prvom pokuse o záchranu baníkov dostali len do hĺbky 30 metrov, potom sa museli vrátiť, pretože zatopená šachta bola plná úlomkov. Záchranári začali z bane pumpovať vodu a podarilo sa im bariéru rozbiť. Dnes opäť zostúpili do bane preskúmať všetky jej chodby, ale podľa nich to potrvá dlhší čas. Prácu navyše zdržiava, že je nutné miestami prekopávať závaly z blata.

Dnes ráno záchranári objavili na dne hlavnej šachty prvého mŕtveho muža, v priebehu dňa našli ešte ďalšie dve telá. Po poslednom nezvestnom baníkovi sa pátra a záchranári veria, že je šanca na jeho prežitie. Ak sa mu podarilo uniknúť pred vodou do nejakej postrannej chodby, mohol sa zachrániť, lebo v bani je dýchateľný vzduch a nevytvorila sa tu nebezpečne vysoká koncentrácia metánu.

So záchranármi je v kontakte aj britský premiér David Cameron, ktorý sa vracia do Británie po návšteve Líbye. Podľa britských úradov zahynulo od roku 2006 pri banských nešťastiach v Británii šesť ľudí. Údaj nezahŕňa obete súčasného zatopenia bane vo Walese. Najhoršie nešťastie sa stalo v roku 1913, kedy výbuch plynu v uhoľnej bani v južnom Walese zabil 439 baníkov.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu