Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Otrasné zábery: Hladujúci chlapček má vyťahanú kožu!

Kórejský chlapček pozná celý život iba hlad
Kórejský chlapček pozná celý život iba hlad

SOUL - Tretina severokórejských detí mladších ako päť rokov trpí kritickou podvýživou a situácia sa bude ďalej zhoršovať, ak do KĽDR čoskoro nedorazí ďalšia potravinová pomoc. Uviedol to Svetový program pre výživu (WFP), ktorého pracovníci minulý mesiac monitorovali životné podmienky v tejto izolovanej komunistickej krajine. WFP tiež zverejnil videozáznam, na ktorom sú zachytené zoslabnuté deti postihnuté hladomorom.

Na jednom zo záberov je vidieť štvorročný chlapec, ktorý ľahostajne upiera zrak do kamery. Krehké nožičky má skrížené pod sebou. Čche je sirota a kvôli vážnej podvýžive sa na vlastných nohách neudrží.

Detská nemocnica v provincii Hwanghe namdo zaznamenala v poslednej dobe 50-percentný nárast podvyživených pacientov. Členovia WFP tam nakrútili jedno z plačúcich detí sa škvrnitou, vyťahanou kožou na bruchu a ďalšie dieťa na infúzii. Mnohí pacienti tu trpia hnačkami a kožnými chorobami spôsobenými pitím znečistenej vody.

Video ukazuje aj skupinu sedemročných detí, ktoré sedia vo vnútri budovy a tlačia sa k sebe. Podľa svedkov z tímu WFP sú príliš slabé na to, aby sa išli von hrať. Všetky vyzerajú podstatne mladšie, než je ich skutočný vek.

"Je tu veľký výskyt detí, a tiež dospelých, ktorí sú oveľa menšieho vzrastu, než by človek očakával. Dôvodom je dlhá história utrpenia," vyhlásila riaditeľka programu WFP pre Severnú Kóreu Claudia von Roehlová.

Katastrofálnu situáciu v KĽDR ešte zhoršila tohtoročná krutá zima a leto, ktoré sprevádzali rekordné zrážky a záplavy. Úroda na mnohých ryžových poliach úplne zhnila.  Úlohou misie WFP v Severnej Kórei bolo zhodnotiť vážnosť situácie a tiež nájsť spôsob, ako zabezpečiť, aby sa zahraničná pomoc dostala naozaj k potrebným. Darcovia totiž s humanitárnou podporou KĽDR váhajú kvôli obavám, že z nej budú ťažiť predovšetkým politické špičky a armáda.

Hladujúce deti v Kórei

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu