Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Výbuch vo francúzskom atómovom zariadení: Radiácia vraj neuniká!

Jadrovou elektrárňou v Marcoule otriasol výbuch Zobraziť galériu (6)
Jadrovou elektrárňou v Marcoule otriasol výbuch (Zdroj: SITA)

NIMES - Pri výbuchu v jadrovom zariadení v južnom Francúzsku dnes o 11:45 zahynul jeden človek a najmenej štyria sú zranení. Ide o zariadenie v Marcoule v departemente Gare a zavinil ju požiar na skládke rádioaktívneho materiálu. Na mieste explodovala pec na spaľovanie mierne rádioaktívneho odpadu. K úniku rádioaktivity mimo priestorov elektrárne pri nehode podľa ASN nedošlo.

Prvé správy Úradu pre jadrovú bezpečnosť (ASN) hovorili o možnosti úniku radiácie. Viaceré médiá však tvrdia, že ho nemožno vylúčiť. Hasiči okolo miesta okamžite vytvorili bezpečnostnú zónu. Hovorca komisariátu pre atómovú energiu (CEA) povedal, že "zatiaľ žiadny materiál neunikol". O informácie o výbuchu už požiadala aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Francúzska televízia France 3 hovorí o jednom mŕtvom a štyroch zranených, z toho traja majú byť ťažko zranení. Iné médiá uvádzajú, že telo mŕtveho našli v spaľovni úplne spálené.

Podľa nemeckého Bild.de ide o zariadenie, ktoré sa špecializuje na zaobchádzanie s rádioaktívnym materiálom, reaktory tam preto nie sú. Jadrové zariadenie Marcoule, ktoré sa nachádza asi 30 kilometrov severne od Avignonu, sa skladá z niekoľkých menších reaktorov, tieto však už odstavili.

Bezpečnostné ochranné pásmo bolo vytvorené okolo centra Cetraco, ktoré je v obci Codolet a ktoré prevádzkuje pobočka francúzskeho elektrárenského koncernu Electricité de France (EDF) Socodei. Miestne úrady zatiaľ neuviedli žiadnu bilanciu havárie.

Obavy z radiácie majú aj naši západní susedia. Do Českej republiky bude totiž až do štvrtka prúdiť vzduch od západu a juhozápadu, prípadný únik rádioaktivity z poškodeného francúzskeho nukleárneho zariadenia by preto mohol ohroziť aj českých obyvateľov. Agentúre Mediafax to v pondelok povedala meteorologička Dagmar Honsová. Český Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť sa nevyjadril, či by zo zariadenia mohla uniknúť rádioaktivita.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu