Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Hackeri napadli Twitter NBC: V New Yorku havarovalo lietadlo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Hackeri napadli v piatok účet americkej televíznej stanice NBC na Twitteri a vyslali cez neho falošnú správu, že na mieste útoku na New York z 11. septembra 2001 havarovalo unesené lietadlo. Oznámila to postihnutá stanica, ktorá vzápätí svoj účet vypla, aby zabránila šíreniu falošnej informácie.

"Aktuálne! Ground Zero bol napadnutý. Havaroval tam let číslo 5736, je podozrenie, že bol unesený. Ďalšie správy podľa vývoja," znela falošná správa na Twitteri, ktorá sa medzi užívateľmi začala rýchlo šíriť. V ďalšej správe sa na odoslanie prihlásila skupina hackerov The Script kiddies, potom bol twitter účet NBC dočasne odpojený.

NBC potvrdila, že jej účet bol napadnutý. "Spolupracujeme s Twitterom na náprave situácie a úprimne sa ospravedlňujeme za zdesenie, ktoré mohol tento bezohľadný a nezodpovedný čin vyvolať," uviedla stanica v tlačovom vyhlásení.

Odoslanie falošné správy odsúdili aj ďalšie americké médiá. Časopis The Business Insider čin označil za "nechutný žart na účet 11. septembra", bloggerka z denníka The Washington Post potom správu hackerov opísala ako "obzvlášť šokujúcu a krutú".

V New Yorku a vo Washingtone panujú veľmi prísne bezpečnostné opatrenia pri príležitosti desiateho výročia teroristických útokov, pri ktorých zahynulo takmer 3000 ľudí. Úrady varovali, že majú vierohodnú, hoci nepotvrdenú hrozbu, že sa teroristická sieť al-Kájda pokúsi výročia zneužiť k ďalšiemu útoku.

Nie je to prvýkrát, čo skupina The Script kiddies napadla twitter účet veľkého amerického média. V júli sa týmto hackerom podarilo odoslať z Twitteru spravodajského portálu Fox News falošnú správu o zavraždení prezidenta Baracka Obamu, i v tomto prípade to bol žart.

The Script kiddies vznikli odštiepením od hackerskej skupiny Anonymous. Tá vlani v decembri uskutočnila napríklad útoky na kartové asociácie Visa a MasterCard, tento rok v júli zase oznámili, že prenikla do systémov Severoatlantickej aliancie a zmocnila sa dôverných údajov o rozsahu jedného gigabitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu