Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zápal mozgu: Dievčatko (8) záhadne zomrelo po uštipnutí komára!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: flickr.com)

HENDERSONVILLE/BRATISLAVA - Lekári sa domnievajú, že osemročné americké dievčatko zomrelo minulú stredu na zriedkavé ochorenie spôsobené uhryznutím komára v Henderson County, štát Severná Karolína. Zdravotnícke úrady sa teraz snažia zistiť, či išlo naozaj o encefalitídu La Crosse.

Podľa rodinnej lekárky Chelsea Burginovej je prenos tohto ochorenia komármi možný, ale pre dospelých nepredstavuje veľké riziko. Hoci je iba jedno percento prípadov smrteľné, u detí môže mať oveľa ťažší priebeh, uviedla pre televíziu Fox News.

Príznaky encefalitídy La Crosse sa dajú ľahko zameniť s inými vírusovými ochoreniami, ktoré spôsobujú horúčku, zmenu správania, deti bývajú menej aktívne či hravé a môžu trpieť nechuťou do jedla. V takom prípade je dobré vyhľadať lekára.

Burginová za najdôležitejšiu považuje prevenciu, pretože na chorobu neexistujú účinné lieky. Je nevyhnutné vyhýbať sa množeniu komárov v stojatej vode, napríklad na záhradách, nosiť ochranný odev a používať repelent proti hmyzu.

Riaditeľ pohrebného ústavu oznámil, že rodičia ešte nestihli vybaviť potrebné náležitosti, pretože zostávajú v nemocnici s ich 5-ročným synom, ktorý sa pravdepodobne zotavuje z rovnakej encefalitídy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu