Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rozzúrený dav chcel útočiť na Rómov, dievča oživovalo Hitlera

Demonštrácia vo Varnsdorfe
Demonštrácia vo Varnsdorfe

BRATISLAVA/VARNSDORF - Protirómske nálady v Česku sú opäť na vrchole. Na severe krajiny v sobotu prepukla demonštrácia, ktorá sa takmer zmenila na tragédiu. Rozzúrený dav, ozbrojený bejzbalkami, tyčami a dokonca sekerami, sa chcel vrhnúť na Rómov.

Demonštrantom v útoku zabránila polícia, ktorá však mala poriadne problémy situáciu zvládnuť. Niekoľko sto ľudí sa snažilo dostať k ubytovni vo Varnsdorfe, kde býva rómska komunita. Ťažkoodenci mase, zloženej z pravicových extrémistov aj množstva miestnych obyvateľov, niekoľkokrát zabránili dostať sa k cieľu.

Policajti zadržali 12 ľudí, medzi inými dievča, ktoré bolo vo vymýšľaní sloganov príliš iniciatívne. Za tričko, popísané výzvami "Oživte Hitlera" a "Rómovia do plynu" si môže posedieť až tri roky. Už ju obvinili zo schvalovania genocídy.

Ďalší ľudia čelia obvineniam z poškodzovania cudzej veci, násilia proti úradnej osobe a z niekoľkých priestupkov.

Na Slovensku v posledných dňoch zviditeľnil rómsku problematiku aktivista Alojz Hlina. Neúspešný politik založil pred jedným z ministerstiev nelegálnu osadu. Chcel tým donútiť ZMOS ku spolupráci na organizácii dvoch demonštrácii, venovaných práve osadám s rómskym osadenstvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu