Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyostrená slovná vojna Klausa s Grékmi: Sú to povalači a pijani!

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

ATÉNY/OSTRAVA - Grécky premiér Jorgos Papandreou odsúdil výrok českého prezidenta Václava Klausa, ktorý v nedávnom rozhovore pre český denník Právo hovoril o Grékoch nepriamo ako o lenivých pijanoch ouza. Informujú o tom na svojich internetových stránkach grécke médiá. Klaus v štvrtok počas návštevy Ostravy povedal, že rozhodne nekritizoval Grékov a že sa ozvala trafená hus.


"S veľkým smútkom som si vypočul českého prezidenta Václava Klausa, ktorý je, samozrejme, dobre známym antieurópanom, ale ktorý teraz chce vyjadrovať svoje populistické antieurópanstvo tým, že uráža Grékovtvrdením, že - my tu pijeme svoje ouzo a užívame si a oni sú tí, ktorí tvrdo pracujú - a tak ďalej," citoval Papandrea denník Kathimerini, ktorý sa odvolal na Aténsku spravodajskú agentúru (APE).

"Ak Európa neprekoná toto vnímanie a uzavrie sa v ňom, potom smerujeme k roztrieštenej Európe. Prídeme tak o výdobytky nie posledného desaťročia, ale posledných 50, 60 rokov po druhej svetovej vojne," dodal Papandreou počas utorkovej schôdzky špičiek vládnej socialistickej strany.

Podľa serveru megatv.com bol Papandreou Klausovým divokým útokom očividne nahnevaný a použil ostrý tón, ktorý u neho nie je obvyklý.

"Neviním Grékov. Každá krajina by si mohla sama voliť, či bude žiť na pol plynu, štvrť plynu, alebo na plný plyn svojich možností. Sama by mohla povedať: my budeme viac hodín sedieť v tieni pod cyprusmi a popíjať si ouzo, alebo viac pracovať . Ak sa Grécko rozhodne, že bude viac hodín venovať ouzu alebo cyprusom, tak je to úplne v poriadku. Avšak nemôže vstúpiť do menovej únie s Nemeckom," povedal Klaus v rozhovore, ktorý zverejnilo Právo v sobotu.

Klaus dnes v Ostrave povedal, že na vyjadrenie gréckeho premiéra snáď ani nie je potrebné reagovať. "Myslím, že každý si to hodnotenie urobil určite sám a trafená hus sa ozvala. Ja som nekritizoval Grékov, v žiadnom prípade a každý, kto si prečítaj môj výrok, vie, že to nie je pravda," povedal český prezident s tým, že na svojom výroku trvá. Vzťahy oboch krajín sa podľa neho určite nezhoršia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu