Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Fíni sa obávajú streľby na školách, pridajú únikové východy

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

HELSINKI - Fínske školy by mohli byť vybavené dodatočnými únikovými dverami, ktorými by učitelia s deťmi utiekli pred prípadnými útokmi strelcov. Stavebné úpravy odporučila podľa agentúry DPA pracovná komisia ministerstva vnútra. Túto škandinávsku krajinu zasiahli za posledné štyri roky dva útoky strelcov, pri ktorých zahynulo dvadsať ľudí.

Učebne by vo všetkých školských novostavbách mali byť podľa ministerstva vnútra medzi sebou prepojené spojovacími dverami alebo by mali mať dodatočné únikové dvere. Vládni experti tiež odporučili zosilnenú kontrolu pomocou priemyselných kamier a odlišnú farebnú maľbu v jednotlivých častiach školských budov, aby školáci mohli v núdzi pomocou mobilných telefónov ľahko udať svoju polohu.

V existujúcich školských ústavoch bude vybudovanie dodatočných únikových dverí odporúčané tam, kde to bude stavebne možné. O povinné nariadenie ale nepôjde, pretože by to bolo podľa DPA príliš drahé.

Za posledné štyri roky zaznamenalo Fínsko dva strelecké útoky na školách. Prvá tragédia sa udiala na jeseň 2007 na gymnáziu v juhofínskom Jokély, druhá v septembri 2008 na strednej škole v Kauhajoki na západe krajiny. K prvej streľbe na fínskej škole došlo v Rauma na juhozápade krajiny v roku 1989, kedy štrnásťročný chlapec zrejme kvôli šikanovaniu zastrelil dvoch spolužiakmi.

Podľa agentúry AP patrí Fínsko po USA, Jemene a Švajčiarsku ku krajinám s najväčším počtom zbraní na obyvateľa. Pritom kriminalita je tu jedna z najnižších na svete. Lov Fíni považujú za národný šport. V krajine z 5,3 milióna obyvateľov je 1,6 milióna strelných zbraní v osobnom vlastníctve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu