Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sčítanie po Irene: Najmenej 46 obetí a miliardové škody

Škody po hurikáne Irene Zobraziť galériu (8)
Škody po hurikáne Irene

NEW YORK - Najmenej 46 obetí v 11 amerických štátoch si doposiaľ vyžiadal hurikán Irene, ktorý cez víkend udrel na východné pobrežie Spojených štátov. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Ďalšie tri obete si hurikán predtým vyžiadal v Dominikánskej republike, jeden človek zahynul v Portoriku a ďalší na Haiti. Jedna obeť je hlásená aj z Kanady, kam sa hurikán presunul už ako tlaková níž.

Materiálne škody sa odhadujú na niekoľko miliárd dolárov. Štáty Vermont a New York stále bojujú s rozsiahlymi povodňami. Následky mohli byť oveľa horšie, ak by sa naplnili predošlé varovania a hurikán by priamo zasiahol metropolu New York.

Irene prvýkrát zasiahla americkú pevninu ešte ako hurikán v sobotu na území Severnej Karolíny. Neskôr sa vrátila nad oceán a pokračovala pozdĺž pobrežia Virgínie, Marylandu a New Jersey, kde opäť udrela na pevninu neďaleko Atlantic City. Irene v pondelok zoslabla na "posttropický cyklón". Búrka po sebe zanechala vyvrátené stromy, strhnuté elektrické vedenia a rozsiahle záplavy.

Mestá v regióne Nové Anglicko bojujú s obrovskými záplavami, zatiaľ čo 5,1 milióna domácností a podnikov zostalo bez dodávok elektriny. Štát Vermont čelí podľa miestnych predstaviteľov najhorším záplavám od roku 1927.

Riaditeľ americkej spoločnosti Eqecat, ktorá sa venuje hodnoteniu rizík spojených so živelnými pohromami, Jose Miranda v rozhovore pre denník The Los Angeles Times celkové škody na majetku odhadol na päť až sedem miliárd dolárov.

Kvôli hurikánu Irene zrušili 12.000 letov na východnom pobreží USA a podľa príslušných úradov môže trvať tri dni, kým sa letecká doprava dostane do normálu.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu