Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Irene je už v Kanade, vyžiadal si už 25 obetí

Hurikán Irene spôsobil obrovské škody Zobraziť galériu (9)
Hurikán Irene spôsobil obrovské škody (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Na najmenej 25 mŕtvych stúpol počet obetí hurikánu Irene, ktorý cez víkend udrel na východné pobrežie Spojených štátov a následne zoslabol na tropickú búrku. Živel, ktorý je už nad kanadským územím a postupuje ďalej na sever, za sebou zanechal stopu v podobe rozsiahlych záplav a miliónov domácností a podnikov bez elektriny. Vážna je situácia vo Vermonte, ktorý zažíva najhoršie záplavy za najmenej 38 rokov.

Obete si hurikán podľa agentúry AP vyžiadal v štátoch Severná Karolína, Virgínia, Pensylvánia, New York, Florida, Connecticut, Maryland, New Jersey a Vermont.

Bez elektrickej energie sa ocitlo takmer 5 miliónov domácností a podnikov. Mnohým z nich už boli dodávky obnovené, ale na niektorých miestach majú opravy rozvodnej siete trvať až niekoľko dní.

Tri hlavné newyorské letiská sú dnes opäť v prevádzke, rovnako ako miestne metro, a otvorená bude aj newyorská burza. Starosta Michael Bloomberg už odvolal aj skôr nariadenú evakuáciu približne 370.000 ľudí.

Hurikán síce zaplavil nižšie položené ulice na Manhattane morskou vodou, ale New York unikol potenciálne katastrofálnym škodám, ktorých sa úrady pred príchodom Irene obávali. Najväčší strach panoval z možných rozsiahlych výpadkov prúdu, roztrieštených okien mrakodrapov či rozsiahlych záplav.

 

 

Život sa vracia do normálu aj ďalších mestách v oblasti. Vo Filadelfii úrady odvolali stav pohotovosti, ktorý bol vyhlásený po prvýkrát od roku 1986. Irene síce zničila niekoľko budov v meste, obete na životoch si tu ale nevyžiadala.

Americký prezident Barack Obama vyhlásil, že búrka Irene spôsobila škody, z ktorých sa americké pobrežné oblasti budú spamätávať niekoľko týždňov. Tiež varoval pred pokračujúcimi a novými povodňami v dôsledku rozvodnených riek.

 

 

 

Jeho slová ako by sa napĺňali vo Vermonte, kde úrady kvôli rozsiahlym záplavám vyzvali stovky obyvateľov hlavného mesta Montpelier, aby ho opustili. "V súčasnej dobe je situácia vo Vermonte veľmi vážna. Dve tretiny štátu sú kvôli rýchlo stúpajúcim vodám zaplavené. Očakávame, že tomu tak bude ešte najbližších 24 hodín," povedal podľa BBC hovorca vermontských záchranárov.

 

 

 

Štátne úrady aj rad obchodov dnes vo Vermonte zostali zatvorené, väčšina ciest bola cez noc nezjazdných. Miestne úrady vyzvali stovky obyvateľov hlavného mesta Montpelier, aby ho opustili. Podľa AP hrozí, že bude Montpelier zaplavený dvakrát. Raz kvôli dažďu, ktorý Irene priniesla, a druhýkrát, keď bude nutné upustiť vodu z preplnenej priehrady Marshfield, ktorá leží asi 30 kilometrov od mesta.

Škody, ktoré Irene na východnom pobreží spôsobila, môžu podľa odhadov konzultantskej firmy Kinetic Analysis Corp dosiahnuť až sedem miliárd dolárov, poistené škody potom dvoch až troch miliárd dolárov.
 

 

 

Americké Národné centrum pre hurikány uviedlo, že búrka Irene s vetrom dosahujúcim maximálnu rýchlosť 80 kilometrov za hodinu už prekročila hranicu medzi USA a Kanadou, pričom sa presúva rýchlosťou 42 kilometrov za hodinu.

Varovanie pred tropickou búrkou bola vydaná pre južné pobrežie kanadských provincií Nové Škótsko a Nový Brunswick. Najväčšie množstvo zrážok sa podľa kanadských odborníkov očakáva v Quebecu.  250.000 domácností tam kvôli búrke prišlo o dodávky elektrickej energie.

Predpokladaný postup Irene
 

Postup hurikánu Irene
Zobraziť galériu (9)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu